Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. augusztus 26.
Több mint fél ezer patika válhat működésképtelenné
Ha a jövő évi költségvetésben a kisforgalmú gyógyszergyárak működési támogatását elvonják, akkor 500-700 patika kerülhet működésképtelen helyzetbe – mondta a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

Horváth Tamás kifejtette: a patikák támogatása két részből áll, az egyik a támogatási előleg - amely évről évre egyre kevesebb -, a másik a működési támogatás. Az utóbbit azok a patikák igényelhették, amelyek például egyedüliként üzemelnek a településeken, vagy nem tudják megoldani a gyógyszerész helyettesítését. A kamarai elnök emlékeztetett arra: korábban a Gazdasági Versenyhivatal is úgy foglalt állást, hogy ezen működési támogatásra szükség van.
A számokat említve a kamarai elnök elmondta: a finanszírozási támogatáselőleget 2001-ben vezette be a kormány, és akkor 6 milliárd forint állt e célra rendelkezésre a költségvetésből. 2007-ben viszont már csak 1,7 milliárd, 2008-ban csupán 900 millió forinton osztozott 235 patika. Erre a költségvetési évre pedig már nem is szerepelt ez a támogatási forma a büdzsében.
A vissza nem térítendő működési támogatást - amely 50 és 150 ezer forint közötti összeget jelent - 2007-ben 340, 2008-ban 619 gyógyszertár vette igénybe, míg tavaly már 750 patika igényelt ilyen támogatást a Magyarországon működő 2.400 gyógyszertárból.
Horváth Tamás szerint ha tovább csökken a gyógyszertárak állami támogatása, az a kistelepüléseken élők gyógyszerellátását veszélyeztetheti, és a növeli a lakosság gyógyszerbeszerzési költségét.
A sajtótájékoztatón ismertették a Szinapszis piackutató cég felmérését a lakosság gyógyszerköltéséről. Az elmúlt három évben 70 százalékkal többet fizettek a betegek vényköteles gyógyszerekért, a legtöbbet a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők költötték - ismertették.
Kiss Katalin vezető elemző ismertetése szerint receptköteles gyógyszerre a családok 82 százaléka fordít kisebb-nagyobb összeget, de az időseknél, a krónikus betegeknél és jellemzően az alacsony jövedelműeknél ez az arány 90 százalék. Vény nélkül kapható készítményekre a háztartások 70 százaléka költ.
A felmérésből kiderült az is, hogy a krónikus betegek 70 százaléka költ receptköteles és vény nélkül kapható készítményekre is. Egyaránt csökkent a vényköteles és vény nélkül kapható készítményekre költőknek az össznépességen belüli aránya az elmúlt években. Ennek az a legfőbb oka a kutatók szerint, hogy csökkent a fizetőképes kereslet, ami azt is jelenheti, hogy egyes gyógyszereket nem váltanak ki, vagy az emberek saját maguk csökkentik az orvos által felírt adagokat.
Egy magyar háztartás vényköteles gyógyszerekre havonta átlagosan 6.600 forintot költ, míg recept nélküliekre 2.100 forintot. A krónikus betegek átlagosan havonta 9.300 forintot fizetnek vénnyel kiváltható gyógyszerért.
Horváth Tamás kamarai elnök úgy véli, a betegterhek tovább nem növelhetők. Ezzel összefüggésben azt mondta, hogy az alacsony jövedelműek, és az esetenként egyidejűleg több gyógyszerre szorulók egyéni "technikát" dolgoznak ki. "Válogatnak" a receptek közül, és nem mindig váltják ki az orvos által előírt gyógyszert, vagy az orvos által előírt adagon változtatnak, hogy a készítmény "tovább kitartson". A köztestület elnöke szerint azonban a nem megfelelő gyógyszerszedés előbb-utóbb további terheket ró az egészségügyre.
Forrás: MTI
2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél