Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. február 11.
Zárva van a műemlék gyógyszertár

Nemcsak a pécsieknek, hanem a mecsekaljai városba látogató turistáknak is ismerősen cseng az 1697-től szinte megszakítás nélkül működő gyógyszertár neve. A város főterén, a Széchenyi téren álló megyeháza földszinti üzlethelyiségének bérlője, Harmatha Zita gyógyszerész azonban azt mondta a Magyar Hírlapnak: anyagi nehézségek miatt tavaly év végén a távozás mellett döntöttek. Mint mondta, ebben több tényező - gazdasági problémák, a csökkenő forgalom, a magas bérleti díj, a múzeumrészleg üzemeltetésének költségei - is szerepet játszott.

A háromszáz éves patikában felhalmozódott tárgyi emlékeket s a húsz éve felújított korhű bútorokat most lakat alatt őrzi a város, így a múzeumot senki sem látogathatja.

Brányi Endre, a tulajdonos pécsi vagyonkezelő társaság illetékese azt mondja, a Pécs Holding Zrt. elsősorban újabb gyógyszerész bérlőt szeretne találni a Szerecsen Patika üzemeltetésére. Céljuk, hogy ismét élettel és szakmai tudással töltse fel valaki az üzletteret és a múzeumrészt. "Még egy méltányos bérleti díj mellett is nehezen gazdálkodhatók ki az üzemeltetési költségek, ezért tárgyalásokat folytatunk az önkormányzattal az ingatlan esetleges visszavételéről és nem üzleti szempontú hasznosításáról" - mondja. Az sincs kizárva, hogy a patika és a látogatótér üzemeltetését majd az egyetemmel közösen oldja meg a város.

Ha sikerül gyógyszertárként bérbe adni, optimális esetben is csak tavasszal fogadhat újra vevőket az intézmény. Jelenleg azonban a Pécs Holding Zrt. még nincs is birtokban, hiszen az előző bérlő még nem adta át az ingatlant. A patikamúzeum abban az esetben fogadhat a bérbevételtől függetlenül látogatókat, ha az önkormányzat a múzeumként való működtetést megszervezi, felvállalja. A tárgyalások zajlanak, így remény van rá, hogy legalább a turistaszezonra ismét kitárja kapuját a kapu felett és az üzletben is látható kis szerecsenszoborról elnevezett gyógyszertár.

Pécs legöregebb patikájának jogelődjét 1697-ben alapították. Mai helyén 1897-ben nyitotta meg patikáját Sipőcz István. A gyógyszertár bútorzata neorokokó stílusú tölgyfa berendezés, mely a pécsi Hoffmann Károly műhelyében készült. A tölgyfa bútorzatban a Zsolnay- gyárban készült színes virágokkal díszített kerámia betétlapok találhatók. Az officinában (eladótér) a két tára (eladópult) közé Zsolnay Gyula által készített ivókút került.

A gyógyszertár sorsára jutott tavaly a nagy hírű Caflish cukrászda is.

A Pécs legismertebb sétálóutcájában lévő üzlethelyiség bérlője szintén gazdasági nehézségekkel magyarázta távozását. A város így több belvárosi bérlemény mellett erre is kérőt vár.

2018-2023 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél