Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. február 25.
2008-ban ismét többet költött a lakosság gyógyszerekre
Bár a lakosság egészségügyi kiadásai átlagosan csökkentek az elmúlt évekhez képest, a legnagyobb kiadási tétel, a receptre kapható gyógyszerekre fordított összegek közel 30 százalékkal nőttek.

 

 

 

 

A 2007-es év csökkenése után , bár a korábban feltételezettekhez képest alacsonyabb mértékben. A 2008-as gyógyszerpiaci trendeket a WEBBeteg.hu egészségportál megbízásából a Szinapszis Kft. elemezte.

A Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. rendszeresen elemzi a magyarországi gyógyszerpiac helyzetét partnere, az IMS Health Kft. gyógyszeripari információs társaság adatszolgáltatása, továbbá saját kutatásai alapján.

A tavalyi évben Magyarországon 523,5 milliárd forintot költöttünk gyógyszerekre, mely az előző évihez képest 6,55 százalékos növekedést jelent. A KSH által közzétett 6,1 százalékos éves inflációt figyelembe véve ez reálértéken minimális mértékű, 0,45 százalékos növekedésnek felel meg. Mindez több mint 318 millió 391 ezer doboz gyógyszer ára volt.

A közzétett adatok szerint egy átlagos magyar évi 31,7 doboz gyógyszert fogyaszt, ami - a lakosságnak és az egészségbiztosításnak összességében - fejenként mintegy 52 ezer forintba került.

Megfordult tehát a 2007-es csökkenő trend, ami a két évvel ezelőtt életbe lépett gyógyszer-gazdaságossági törvény nyomán bontakozott ki. Akkor ugyanis névértéken számítva is több mint 4 százalékos szűkülést volt kénytelen elkönyvelni a piac.

Az eladott dobozszám a 2007-es adatoknál 2,69 százalékkal lett magasabb. Mivel a gyógyszerköltés névértéken ezt meghaladó mértékben nőtt (6,55%), az adatok a gyógyszerek dobozonkénti átlagos árának névértéken történő emelkedésére utalnak, ugyanakkor reálértéken számolva már a gyógyszerek árának csökkenését mutatják.

A recept nélkül kapható gyógyszerek húzták fel a piacot

Az adatokat vényköteles és recept nélküli gyógyszerek szerinti bontásban vizsgálva azt tapasztalhatjuk, hogy az utóbbi gyógyszercsoportban az eladott dobozszám átlag fölötti mértékben, 5,52 százalékkal növekedett 2008-ban, míg a vényköteles készítmények körében mindössze 1,22 százalékkal bővült a piac (az előző évi 9 százalékos visszaesés után).

A gyógyszerekre fordított összeget vizsgálva ennél is nagyobb különbség tapasztalható a két gyógyszercsoport között. Míg a nem vényköteles, szabadon reklámozható készítményekre összességében 13,72 százalékkal költöttünk többet 2008-ban, mint az azt megelőző évben, a receptköteles gyógyszerekre fordított összeg mindössze 3,09 százalékkal nőtt (azaz reálértéken mintegy 3 százalékkal csökkent).

Valamivel átlag fölötti mértékben (9-11%) növekedett a speciális - járóbeteg-ellátásban, szakorvos ellenőrzése mellett illetve a csak egészségügyi intézmények számára kiadható - gyógyszercsoportok forgalma.

Habár arányaiban kevesebbet fordított az ország vényköteles gyógyszerekre 2008-ban, továbbra is ez a termékkör teszi ki az egészségügyi kiadások csaknem 64 százalékát - igaz, a támogatás miatt ez az összeg csak részben jelentkezik közvetlenül a lakosságnál.

A recept nélkül forgalmazható készítmények közül (amelyek összességében már a forgalom több mint 26 százalékát teszik ki) legnagyobb mértékben a láz-és fájdalomcsillapítók, valamint a megfázásos tünetek megelőzésére és kezelésére szolgáló termékek fogytak. Népszerűek még az emésztést elősegítő és gyomorpanaszok kezelésére szolgáló készítmények is. Átlag fölötti mértékben tudták növelni eladásaikat a patikán kívül (drogériákban, benzinkutaknál) is árusítható gyógyszerek forgalmazói.

Ötéves távlatban

2003-hoz képest az eladott dobozszám 3,4 százalékkal csökkent (329,6 millióról 318,4 millióra), míg a gyógyszerekre fordított összeg névértéken 43,6 százalékkal nőtt (364,7 milliárd forintról 523,5 milliárdra).

A két nagy gyógyszercsoportot vizsgálva az elmúlt öt év egyértelműen a nem vényköteles, reklámozható készítmények piacának a térnyeréséről szólt. Míg öt év alatt névértéken 26,3 százalékkal növekedett a vényköteles termékekre fordított kiadás, a nem vényköteles készítményeknél az emelkedés 46,3 százalék.

A legnagyobb gyártók

2008 legsikeresebb gyógyszergyára a Sanofi-Aventis volt, amely a piac mintegy 10 százalékát mondhatta magáénak, és 10,8 százalékkal tudta növelni forgalmát. A Richter Gedeon és az Egis áll a lista második illetve harmadik helyén, ám 2008-ban csekély mértékű forgalomcsökkenést voltak kénytelenek elkönyvelni.

Havi 12 000 forint egészségre

A Szinapszis Kft. 2008. októberi - korábban publikált - felmérése szerint a magyar háztartások egészségügyi kiadásainak összege 2008-ban havonta átlagosan 12 ezer forint körül alakult, de a folyamatosan gyógyszert szedő, krónikus betegek körében ez a szám magasabb, havonta átlagosan 14 ezer forint.

Bár a lakosság egészségügyi kiadásai átlagosan csökkentek az elmúlt évekhez képest, a legnagyobb (és talán legfontosabb) kiadási tétel, a receptre kapható gyógyszerekre fordított összegek nőttek: míg 2007-ben átlagosan 1200 forintos költségnövekedést könyvelhettünk el, addig 2008-ban 1600 forintra rúgott ez az összeg, ami közel 30 százalékos növekedés az előző évhez képest.

Elemzői értékelés

Egészségügyi kiadásaink valamelyest csökkentek 2008-ban, de ez nem a receptköteles készítményekre fordított kiadások mérséklődésének köszönhető. Elgondolkodtató az a tény, hogy a lakosság által kiváltott vényköteles gyógyszerek több mint egyharmada szív-és érrendszeri betegség kezelésére szolgáló olyan termék, amelyek döntően a helytelen életmód következményeként kialakuló krónikus betegségek gyógyítását szolgálják. Éppen ezért az egészségügyi kiadások hosszú távú racionalizálásának talán hatékonyabb eszköze lehet a betegségek megelőzése, a lakosság egészségtudatosságának növelése, a preventív szemlélet és életmód kialakítása.

2018-2022 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél