Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. június 03.
A kamara a patikaliberalizáció felülvizsgálatát szorgalmazza
A parlamentnek és a kormányzatnak egy európai bírósági döntés nyomán kötelessége volna áttekintenie a gyógyszerforgalmazás liberalizációjáról szóló jogszabályt – jelentette ki Egerben a patika nap megnyitóján Horváth Tamás.

A parlamentnek és a kormányzatnak egy európai bírósági döntés nyomán kötelessége volna áttekintenie a gyógyszerforgalmazás liberalizációjáról szóló jogszabályt – jelentette ki szerdán Egerben az Országos Gyógyszerész Kamara elnöke.

A bíróság ugyanis májusban, az Európai Bizottság keresetét elutasítva megállapította: nem ellentétes az uniós alapjoggal, hogy Olaszország és a németországi Saar-vidék tartomány kizárólag a gyógyszerészeknek teszi lehetővé a gyógyszerforgalmazást – közölte az országos patikanap központi rendezvényén Horváth Tamás.

Ugyanakkor elismerte, hogy a döntés nyomán nem született a liberalizáció felszámolására irányuló jogalkotási kényszer, vagyis a bíróság nem tiltotta meg, hogy a patikusokon kívül más is árulhasson gyógyszereket.

Az érdekképviseleti vezető emlékezetett arra, hogy Magyarországon 2006-ban kormányzati kezdeményezés nyomán liberalizálták a gyógyszerforgalmazást. Akkor azzal indokolták a döntést, hogy ez európai uniós tagságunkból fakadó kötelezettség – fűzte hozzá. Most viszont kiderült, hogy nem ez a helyzet. Sőt, a bíróság indoklásában kimondta, hogy a gyógyszerforgalmazás biztonságára éppen a gyógyszerészek szaktudása a garancia – mondta az elnök. Arról is beszámolt, hogy a liberalizáció nyomán a 2006-os 2000-ről 2500-ra növekedett a gyógyszertárak száma. Korábban ugyanis ötezer lakosonként lehetett patikát nyitni, ám az új szabályozás feloldotta ezt a korlátot.

Ez az általános forgalomcsökkenés mellett egyre nagyobb versenyt kényszerít a gyógyszertárakra. Így a patikák a bevételek maximalizálása érdekében a sűrűn lakott területeken, elsősorban a nagyvárosokban koncentrálódnak, és egyre inkább ellátás nélkül maradnak a kistelepülések – sorolta a gondokat Horváth Tamás. Vagyis bebizonyosodott, hogy szükséges ezen a területen a piac és a verseny korlátozása – mondta a kamarai elnök. Arról is beszámolt, hogy a magyar gyógyszerpiac forgalma mintegy 500 milliárd forint évente, amelyből 300 milliárd forintot fedez az egészségbiztosítás gyógyszertámogatás formájában. A maradék 200 milliárdot pedig a lakosság fizeti ki – mondta Horváth Tamás. A patikanap keretében az Eger központjában, a Dobó téren felállított sátrakban a tájékoztatók mellett ingyenes koleszterinszint-mérést kérhettek az érdeklődők. A rendezvény fő témája egyúttal a Magyarországon hárommillió embert érintő allergia volt.

(MTI)

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél