Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. április 24.
A patikaliberalizáció káros volt a kamara alelnöke szerint
Nemcsak a világgazdasági válsággal, hanem a patikaliberalizáció káros következményeivel is meg kell birkóznia a gyógyszerész szakmának - jelentette ki Hankó Zoltán, az MGYK alelnöke csütörtökön Debrecenben.

Nemcsak a világgazdasági válsággal, hanem a patikaliberalizáció káros következményeivel is meg kell birkóznia a gyógyszerész szakmának; az ágazat hanyatlása súlyos népegészségügyi problémákhoz is vezethet - jelentette ki Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara alelnöke csütörtökön sajtótájékoztatón Debrecenben.

Szavai szerint az elnökség kétéves működésének félidejéhez érkezve az ország minden pontján értékelni kell a kamara helyi szervezeteivel az elmúlt időszak tapasztalatait, problémáit. Napjainkban gondot okoz a gazdasági válság mellett az is, hogy sok a beteg és a számuk a szociális helyzet drasztikus romlásával csak nőni fog - mondta.

Ebben a helyzetben nagy felelősség hárul a gyógyszerészekre, hiszen a betegekkel a háziorvosuk után ők találkoznak először, és esetleges kórházi ellátás előtt is őket keresik fel. A gyógyszertárak azonban már most felélték tartalékaikat, a liberalizációval szinte lehetetlen helyzetbe kerültek, ez a szakma hanyatlása mellett egzisztenciális válságot is okoz a gyógyszerészeknek - figyelmeztetett.

A patikák helyzetének megoldásában sürgette a kormányt, hogy gondolja újra a liberalizációs- és kamarai szabályozást és javítsa a gazdasági feltételeket, hogy a gyógyszertárak ki tudják elégíteni legalább az alapvető szükségleteiket.

Ujházi László, a kamara hajdú-bihari elnöke elmondta, hogy a megyében a patikaliberalizáció súlyos helyzetet idézett elő, hiszen a patikák nem a falvakban, kistérségekben és a városi peremkerületeken nyílnak, hanem a belvárosokban és a forgalmas plázákban. Véleménye szerint félő, hogy tovább nőnek az ellátatlanul maradt területek, így sok beteg esélye a gyorsabb ellátásra és a gyógyulásra hosszú távon tovább romlik. (MTI)

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél