Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. február 24.
Átalakítják a gyógyszerellátást és megszüntetik a teljesítményvolumen-korlátot
A kormányszóvivői tájékoztatón az egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a tervezett intézkedések során 30 milliárd forintot takarítanak meg, a lakossági terhek azonban 2-2,5 százalékkal nőnek, de ez a teher az infláció alatt marad.

A gyógyszerellátás átalakítása során csökkentenék az indokolatlan igénybevételt, folytatják a generikus programot, és egyes patikaszereknél csökkentik a támogatásokat.

A gyógyszerbefogadásnál azt a szemléletet követik majd, hogy azokat a patikaszereket részesítik előnyben a támogatás megállapításnál, amelyeknek az átlagos árszintje alacsonyabb, mint a jelenleg forgalomban lévő szereké. Preferálni fogják a biológiai készítményeket (biosimilar), amelyek mintegy 30 százalékkal olcsóbbak, mint a jelenleg finanszírozott gyógyszerek.

A kiemelt és normatív támogatású készítményeknél is terveznek változást - mondta Székely Tamás. Ismertetése szerint ahol egy betegségcsoportra rendelhető kiemelt és normatív támogatású készítmény is, ezeknél csökkentik a normatív támogatás mértékét, illetve egységesítik a támogatási kulcsokat. Székely Tamás elmondása szerint növelik azon patikaszerek támogatását, amelyek bizonyítottan hatásosak bizonyos betegségek megelőzésében.

A kiemelt támogatású gyógyszereknél a rendelhetőségi időt megnövelik, például az eddig negyedéves szakorvosi kontrollt igénylő szerek esetében fél évre, a félévesek esetében pedig egy évre. Ez várhatóan mérsékli az orvos-beteg találkozások számát, valamint a háziorvosok adminisztratív terhei is csökkennek.

A gyógyszerrendeléshez kapcsolódó változtatás lesz, hogy az év második felében úgynevezett extra vonalkódot vezetnek be a vényeken, amely egyértelműen "megmutatja", hogy a felírt kiemelt támogatású készítményt valóban arra a kiemelt indikációra adta az az orvos, aki rendelhet kiemelt támogatású készítményt.

Székely Tamás beszámolt arról is, hogy megszüntetik a teljesítményvolumen-korlát (tvk) rendszerét, amelyet az elmúlt években a kórházak sokat kritizáltak. A finanszírozás továbbra is teljesítményalapú lesz, a teljesítések kétharmadánál az alapdíjat megemelik, ennek megállapításához a 2008. évi kötelező területi ellátási esetszámot veszik figyelembe. Ezen esetszámok kétharmadánál megemelik az egy esetre járó alapdíjat, a maradékot pedig lebegő pontérték rendszerben fizetnék. (A tvk intézményekre lebontva meghatározza, hogy egy-egy kórház mennyi beteget láthat el. Ha egy intézmény átlépi az adott évre meghatározott betegellátási számot, az afölötti gyógyítást nem finanszírozza az OEP.) Szintén megnövelik az alapdíjat a járóbeteg-ellátásban is. A növekedés nagyobb mértékű lesz, mint a fekvőbeteg-ellátásban - közölte a miniszter.

Az intézkedéssel a tárcavezető szerint a teljesítménykényszert csökkentenék, amely hosszú távon megtakarítást eredményez. Hozzátette: a gazdasági válság hatására az Egészségbiztosítási Alap bevételei csökkentek, a kormány elé terjesztendő javaslatokkal azonban egyensúlyban lehet tartani az alapot - indokolta a változtatásokat a miniszter.

A kormányszóvivői tájékoztatón Székely Tamás cáfolta azokat az információkat, miszerint az Országos Onkológiai Központnak az OEP félmilliárd forinttal tartozna. A tárcavezető ismertetése szerint az intézménynek 661 millió forint volt a tvk feletti lejelentett ellátási esetszáma. Az intézmény azonban időközben 731 millió forintot kapott, 70 millióval többet, mint az ellátott betegek után járó finanszírozás. Hozzátette: csütörtökön egyeztet az onkológiai intézet főigazgatójával.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél