Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. június 14.
Gyógyszerhamisítás és ellenlépések - HENT tanulmány

A tanulmány külön említést tesz arról, hogy az MGYK és a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület együttműködési megállapodást írt alá, hogy a fogyasztók egészségét és testi épségét is veszélyeztető hamis gyógyszerek és gyógyászati készítmények kiszoruljanak a piacról.

Hamisítás Elleni Nemzeti Testület tanulmánya áttekinti a hamisított vagy a minőségi standardoknak nem megfelelő gyógyszerek jelentette egészségügyi veszélyeket, problémákat, gazdasági és nem anyagi károkat. Emellett bemutatjuk a jelenség elleni fellépés nemzetközi és hazai jogi, intézményi hátterét, és a gyógyszerhamisítás elleni főbb lépéseket.

A becslések szerint a világon átlagosan a kereskedelmi forgalomba kerülő orvosság egytizedének összetételéről, hatásosságáról és eredetéről valótlan adatokat közölnek a betegekkel. Ezek a szerek tekinthetőek „hamis” gyógyszernek.

Az átlag mögött azonban hatalmas regionális különbségek húzódnak meg. Egyes fejlődő országokban az eladott orvosság felét is meghaladja a hamisítványok aránya, míg a fejlett, és szigorú ellenőrzési rendszert működtető államokban elvétve fordul csak elő a probléma. Azonban az interneten reklámozott, elsősorban életmódgyógyszereket jelentő készítmények között túlsúlyban vannak a problémás pirulák és ampullák, ez a veszély pedig országhatároktól függetlenül mindenkit érint.

Az egészségügyi károk mellett komoly gazdasági károk is érik a gyógyszergyártást, és az iparágban dolgozókat. Ez különösen azért fájdalmas, mert az a 150 milliárd dolláros bevétel, amely a becslések szerint évente a hamisítókhoz kerül, fontos gyógyszerészeti kutatásoktól von el forrásokat. A hamisítványok magas aránya a modern egészségügybe vetett bizalmat is alááshatja, miközben közvetlenül is emberek millióinak életét veszélyezteti.

A teljes tanulmány itt letölthető word formátumban:

http://www.hamisgyogyszer.hu/index.php/2009/06/gyogyszerhamisitas-es-ellenlepesek/

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél