Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. február 23.
Nőtt a patikák tartozása
Romlik a fizetőképesség a gyógyszerpiacon - írja a mai Napi Gazdaság.

Vélemények

Küttel Sándor, a Phoenix Pharma elnöke

„Problémát okoz, hogy az erőteljesebb verseny hatására egyre több gyógyszertár zár be, vagy értékesítik azt, amivel a tartozások sokszor behajthatatlanná válnak.”

Szabó Ferenc, a Hungaropharma vezérigazgatója

„A tartozások behajtásának egyetlen módja van: amíg a kórház nem fizet, csak előre fizetés esetén kap új árut.”

Két év alatt a duplájára emelkedett a nagykereskedők lejárt gyógyszertári kintlévőségeinek értéke - derül ki a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének adataiból. A teljes gyógyszertári kintlévőség a 2006 végi 42,1 milliárd forinttal szemben 2008. december 31-én 50,9 milliárd forintot tett ki, ezen belül a lejárt tartozások értéke 3,2 milliárdról 6,7 milliárd forintra, vagyis a teljes kintlévőség több mint 13 százalékára emelkedett.

A lejárt kintlévőség folyamatosan nő és egyelőre nem látható, hogy a folyamatot mi állítaná meg, ugyanis most ötödével több patika osztozik ugyanakkora - a két évvel ezelőttivel megegyező, 640 milliárdos - forgalmon, ami jelentősen rontja a gyógyszertárak eredményességét. Idén a tendencia nem állt meg, januárban tovább nőttek a tartozások. Ez egy lassú erózió - mondta Küttel Sándor, a Phoenix Pharma elnöke. A 2007-es mélypontról a patikák forgalma ugyan visszajött a 2006-os szintre, de ezen a bevételen négyszázzal több patikának kell osztoznia.

A valós kép ennél még valamivel rosszabb is lehet, hiszen időközben négy-öt nappal nőttek a fizetési határidők, vagyis a lejárt tartozások duplázódása annak ellenére következett be, hogy a nagykereskedők könnyítettek a fizetési feltételeken. A magasabb kamatok és a hosszabb finanszírozási idő nehéz helyzetbe hozza a nagykereskedőket, mivel a megemelkedett költségekkel szemben a nagykereskedelmi árrés nem változott.

A gyógyszer-kereskedelem 2007. januárig viszonylag védett helyzetben volt, nem lehetett új patikát nyitni, a nagykereskedők pedig jól ismerték partnereiket, akik csak betéti társaságként működhettek, vagyis a patikusok személyes felelősséget vállaltak a fizetésért. Ebben a helyzetben alakult ki egy átlag 30-35 napos finanszírozás a nagykereskedők részéről - mondta Küttel. A patikák forgalmának jelentős része a támogatott szerekből származik, s a támogatást pótlólag a biztosítótól kapják meg. Ezért is nem működik például az előre fizetés, ami garanciát jelenthetne a nagykereskedőnek. Amikor 2007-ben a reformot végrehajtották, eleve egy átlagosan 34 napos kintlévőséggel indultunk, ezt nem tudtuk csökkenteni, mert belerokkant volna a piac - fogalmazott a Phoenix Pharma elnöke. A biztosítékrendszer működik, létezik készfizető kezesség, néhány esetben ingatlanfedezet, illetve fedezetként ott van a készlet, de ez is mozog, nem könnyű egy nagyobb tartozást behajtani.

Problémát okoz, hogy az erőteljesebb verseny hatására egyre több gyógyszertár zár be, vagy értékesítik azt, így a tartozások sokszor behajthatatlanná válnak.

A korábbi védettség azzal is együtt járt, hogy a szereplőket el lehetett érni. A mostani szabadsággal a patikatulajdonosok között mindenféle társaság, offshore cég megjelenik, amelyet esetleg nem lehet utolérni. Ebben a helyzetben nagyon szigorúan figyelünk a kintlévőségekre, szorosabb kapcsolatot tartunk a partnerekkel és szabályozzuk a nehéz helyzetben lévő patikák vásárlását - mondta Küttel Sándor.

Ha lehet, még rosszabb a helyzet a kórházaknál. Míg ez a szegmens a nagykereskedők forgalmának csak 15 százalékát teszi ki, a lejárt kintlévőségek értéke itt is hétmilliárd forint körüli, vagyis az arány sokkal rosszabb. A kórházaknak jóval hosszabb, 60-90 napos fizetési határidőkkel szállítanak a nagykereskedők, ám még így is vannak csúszások - mondta Szabó Ferenc, a Hungaropharma vezérigazgatója, aki szerint a patikákhoz képest a kórházaknál az utóbbi időben nem folytatódott a romlás. A tartozások behajtásának egyetlen módja van: amíg a kórház nem fizet, csak előre fizetés esetén kap új árut. A nagykereskedők helyzetét tovább nehezíti, hogy a hagyományosan magas folyószámlahitel-állományukat a bankok a válság közepette egyre kevésbé nézik jó szemmel.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél