Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. március 18.
Össztűz a hamis gyógyszerekre
Elindult a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület új honlapja, a www.hamisgyogyszer.hu, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a hamis, kétes eredetű gyógyszerfogyasztás veszélyeire.

Az oldal a Pfizer gyógyszergyár támogatásával jött lére, amely nemzetközileg is élen jár a hamis gyógyszerek elleni harcban. A honlapon az érdeklődők minden fontos információt megtalálhatnak a gyógyszerhamisításról, a hamis gyógyszerek veszélyeiről, illetve segítséget kapnak a veszélyes készítmények beazonosításához.

Becslések szerint a világon forgalomba kerülő orvosságok 6-10 százaléka hamisítvány. A gyűjtőnéven "hamis"-nak nevezett pirulák és szerek sokfélék lehetnek, de közös bennük, hogy hazudnak eredetükről és hatásaikról. A probléma elsősorban a fejlődő országokat érinti, de sajnos Európában is egyre több országot "fertőznek meg" a hamis gyógyszerek. Havonta körülbelül 10-15 millió hamis tablettát foglalnak le az Európai Unió határőrei.

Fájdalomcsillapítók, antibiotikumok, potencianövelő szerek, koleszterincsökkentők, malária elleni készítmények és rákgyógyszerek szerepelnek a listán. Nagy-Britanniában pedig már az államilag fenntartott egészségügyi intézményekbe is eljutottak a veszélyes készítmények. Ráadásul az Interpol egy, a közelmúltban közzétett jelentése szerint a hamis gyógyszerek eladásából származó bevételek olyan terrorista szervezetekhez folynak be, mint az Al-Kaida.

Magyarországon a legális kereskedelmi lánc zártságának köszönhetően nem található legális árusító helyen hamis gyógyszer, de a különböző internetes hirdetéseken, piacokon hozzáférhetők hamis gyógyszerek. Naponta lehet találkozni kéretlen internetes hirdetésekkel, gyógyszereket ajánló reklám e-mailekkel. Piacokon, vásárokban pedig könnyen belebotolhatunk pokrócról vagy pult alatt árult készítményekbe. A gyógyszerként feltüntetett készítmények illegális előállítása mellett gyakori, hogy a kukákból gyűjtik össze a kidobott orvosságot, vagy elhunyt személyek megmaradt gyógyszereit kínálják eladásra.

A hamis vagy bizonytalan eredetű gyógyszerek potenciálisan életveszélyesek, hiszen minőségük erősen megkérdőjelezhető, gyakran nem tartalmazzák a megfelelő hatóanyagot, vagy egészségkárosító mennyiségben tartalmaznak szennyező anyagokat, és az ígérttől eltérő hatóanyagokat.

A Hamisítás Elleni Nemzeti testület a honlap elindítása mellett orvosi rendelőkben elhelyezett szórólapokon.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél