Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. március 18.
Pácban a kis patikák
Egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülnek a kisebb forgalmú gyógyszertárak Szegeden is, bár - a vásárhelyiekket ellentétben - még egyik sem húzta le a rolót.

A kicsik nem bírják a versenyt a nagy patikaláncokkal - és erre most rátesz a gazdasági válság is. Szegeden az ÁNTSZ legutóbbi adatai szerint még mindig 46 közforgalmú patika működik, de a kisebbek egyre inkább sodródnak a csőd felé. A 2007 elején - a patikaliberalizációs törvény megszületésével - kitört gyógyszertár-alapítási láz megállt, sőt: hamarosan a bezárások korszaka jöhet el. Az első szegedi áldozat a szentmihályi patika volt, amely tavaly ilyenkor húzta le a rolót - nemrégiben pedig vásárhelyen kényszerült ugyanerre két gyógyszertár. A kialakult helyzetet főként a tőkeerős patikaláncok megjelenése magyarázza. A kisebb, hálózathoz nem tartozó gyógyszertárak nem bírják a páciensekért folyó ár- és szolgáltatási versenyt.

- Tavaly óta még rosszabb lett a helyzetünk, a közelben nyílt, patikalánchoz tartozó gyógyszertár tovább csökkentette a forgalmunkat - mondta el Szoboszlainé Varga Gabriella, az Acél utcai Korall tulajdonosa. Múlt évben még hitelt vett föl, felújításra - de erről ma már szó sincs. A kölcsönt a gyógyszerkészlet fenntartására kellett költenie, hogy talpon maradjon. A költségek csökkentése érdekében két gyógyszerészétől is megvált. A gazdasági válság is érzeteti a hatását: erősen csökkent a kereslet a vény nélküli, szabadáras szerek iránt, és a vényes gyógyszerekért is csalt nyugdíj- vagy fizetésnapok után jönnek többen. - Nem kellünk a patikaláncoknak sem. Tízmillió alatti a forgalmunk, és csak 18 millióssal vennének be - felelte felvetésünkre, hogy miért nem csatlakoznak valamelyik lánchoz. Most törzsvásárlói kártyával próbálkoznak, hogy megtartsák eddigi vevőiket - és várják a helyzet javulását. Legrosszabb esetben - mondta a tulajdonos bezárnak és eladják az ingatlant. De nem szakmai befektetőnek, olyan ugyanis nincs.

Hasonló krízisről számolt be a Csap utcai patikatulajdonos, Király István felesége is. Áprilistól nekik is meg kell válniuk egy munkatársuktól, mert a forgalom legalább egyharmadával visszaesett. - Mindez egy év alatt történt. Ezzel a törvénnyel nagyon betettek nekünk - utalt keserűen a patikaliberalizációs törvény hatásaira. Hozzátette: hiába is próbálnák eladni, nem találnának vevőt a petőfitelepi gyógyszertárra.

RECEPT NINCS, CSAK KUPON

- Teljesen bizonytalan, kiszámíthatatlan a helyzet. Nemcsak az okozza a forgalom-visszaesést, hogy a szomszédba települt egy patikalánc tagja, de a válság is hozzájárul ehhez - magyarázta Mészárosné Engi Mónika, a makkosházi Pelikán patika vezetője. Elmondta: mindenki megszenvedi, hogy az egyre kisebb árréssel forgalmazott gyógyszerek bevételén egyre több patika osztozik. Biztos receptet ők sem tudnak a túlélésre, de jelenleg olyan kuponokat adnak a pácienseknek, amit a szomszédos pékségben levásárolhatnak. Ők ezzel igyekeznek megfogni a vásárlókat.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél