Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. március 02.
Postai gyógyszerstop
Megszüntette mozgó járatain a gyógyszerárusítást a Magyar Posta. A benzinkutak és a drogériák vezetői közül is többen döntöttek úgy, hogy leveszik a polcokról a medicinákat - írja a Magyar Nemzet.

Megszüntette mozgó járatain a gyógyszerárusítást a Magyar Posta. A benzinkutak és a drogériák vezetői közül is többen döntöttek úgy, hogy leveszik a polcokról a medicinákat. Eközben a szocialisták felvetették, hogy enyhíteni kellene a patikán kívüli gyógyszerárusítás szabályait, ám ezt a szakmai kamara nem támogatja. Megszűnt a mobil postákon a gyógyszerárusítás. Tomecskó Tamás, a Magyar Posta szóvivője lapunknak úgy nyilatkozott: csak kísérletképpen kezdtek bele ebbe a tevékenységbe. Hamar egyértelművé vált azonban, hogy nincs rá igény. Voltak olyan autóik, amelyeken hónapokig egyetlen doboz orvosságot sem adtak el. Pedig áraik piacképesek voltak, s nemcsak a kistelepülésekre járó mozgó postákon biztosították ezt a szolgáltatást, hanem városok - például Csorna vagy Békéscsaba - nagyobb postáin is - tette hozzá. Eközben felvetődött, hogy enyhíteni kellene a patikán kívüli gyógyszerárusítás szabályain. Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke például azt mondta: a jelenlegi szabályok meglehetősen szigorúak, ezért érdemes volna őket felülvizsgálni. Részleteket azonban nem árult el a tervekről. Hasonló javaslatot fogalmazott meg a Gazdasági Versenyhivatal is. A statisztikák szerint egyébként a vény nélküli készítményeknél az egy százalékot sem érte el a patikán kívüli forgalom.

Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke nehezen tudja elképzelni, hogy milyen szabályokon akarnak enyhíteni, hiszen - mint mondja - azok most sem szigorúak. Egy zárt szekrényen és egy írásos tájékoztatón kívül szinte semmire sincs szükség ahhoz, hogy egy benzinkút vagy bármely más bolt gyógyszert árulhasson. Akár általános iskolai végzettséggel is kiszolgálhat valaki. Horváth Tamás leszögezte: nem támogatnák azt sem, hogy jelentősen bővítsék az így hozzáférhető medicinák körét, azt ugyanis az Országos Gyógyszerészeti Intézet nagy körültekintéssel határozta meg. Hozzátette: be kell látni, hogy csak egy szűk réteg igényli ezt a szolgáltatást. Ezért számos bolt felhagyott a gyógyszerárusítással - fogalmazott. Egy másik, általunk megkérdezett patikus abban látja a patikán kívüli árusítás kudarcát, hogy a betegek csak a gyógyszertárban kapható orvosságokban bíznak, annyi hír jelenik meg ugyanis az illegálisan forgalmazott szerekről.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél