Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. november 04.
ATV - Fórum: Vendég az MGYK elnöke

Horváth Tamás: múlt hét csütörtökön javasoltam az EKI főigazgatójának telefonon, hogy helyezzenek ki minden gyógyszertárba egy indulókészletet.

ATV – Fórum

 

 

Műsorvezető: Vicsek Ferenc

Mv.: Itt van velünk Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Jó estét kívánok.

Horváth Tamás: Jó estét kívánok.

Mv.: Úgy emlékszem, hogy beszéltünk mi már a héten és akkor odáig jutottunk, hogy nagy baj van, mert a gyógyszertárak ezt a metódust, ahogy a H1N1 vírus elleni vakcinát terjeszteni próbálja a kormány, nem tudják olyan módon igénybe venni, hogy minden olyan ember, aki szeretné beoltatni magát, idejében hozzájusson ehhez az oltáshoz. Meg van-e elégedve most azzal a változattal, amit most azt gondolom, hogy ez így közösen, hát hogy mondjam finoman, szóval ez a kirobbant botrány ilyen módon mint hogyha megoldást generált volna.

Horváth Tamás: Igen én azt hiszem, hogy most valóban hatékony megoldás született. Egyrészt ez a tegnapi intézkedés, ami azt jelenti, hogy mind a 2400 gyógyszertárba egy indulókészletet helyeznek ki két nap alatt, magyarul ma és holnap. Másrészt pedig a mai a mai intézkedés, ami azt jelenti, hogy ugyanazok az ÁNTSZ kistérségi intézetek – 85 ilyen intézet van – rajtuk keresztül fognak a gyógyszertárak rendelni és az intézetek szállítják ki. Hát ebből az arányból látható, hogy ugye 1 hely helyett itt most már 85 helyen lehet rendelni és 85 helyen szállítják ki. Én remélem, hogy ezzel a folyamatos ellátást már biztosítani tudjuk.

Mv.: Mekkora kockázat.., így akkor nullára csökkent, ugye a gyógyszerészek kockázata? Mert arról beszélgettünk a hét elején, hogy a gyógyszerészek nem tehetik meg a saját szakállukra, hogy rendelnek 1-2 dobozzal vagy mondjuk 10 dobozzal, hát 1 dobozban van 20 ilyen oltás. Tehát akkor lehetett volna náluk 200-400 oltás. Én megmondom őszintén, akkor úgy beszéltem önnel, hogy de hát ez nem akkora kockázat, mire ön azt mondta, hogy de hát miért vállalnák ezt a kockázatot. De akkor most ez a kockázat nullára van írva, ugye?

Horváth Tamás: Valóban a kihelyezett indulókészlettel és annak a kondícióival, tehát a 30 nap múlva a megmaradt ampullákat, egységeket vissza lehet szállíttatni, le lehet selejteztetni és az elhasznált mennyiség kerül akkor leszámlázásra. Ez valóban meg tudja oldani a készletezési kockázatot.

Mv.: Önök részt vettek ennek a megoldásnak a kialakításában, vagy a kormány magától kapcsolt?

Horváth Tamás: Hát én például múlt hét csütörtökön javasoltam az EKI főigazgatójának telefonon, hogy helyezzenek ki minden gyógyszertárba egy indulókészletet. Azt gondolom, hogy neki talán nem volt meg a hatásköre, hogy ezt a döntést meghozza. De úgy tűnik, hogy ez a gondolat elindult, megjárta a maga útját és célba ért.

Mv.: Ha jól értem, akkor ez az ön javaslatának a megvalósulása. Ezt olyan szerényen adja elő.

Horváth Tamás: Hát én nem..

Mv.: De hát..

Horváth Tamás: Én nem tudom, hogy ezt ki mindenki mondta még..

Mv.: Mondhatta más is..

Horváth Tamás: Mások is. Én biztos vagyok benne, hogy én múlt hét csütörtökön telefonon a főigazgató asszonynak ezt javasoltam.

Mv.: Mégis kellett hozzá egy kis segítség a nyilvánosságon keresztül, mert tényleg tömegek telefonáltak mindenhova műsorokba is, hogy nem lehet hozzájutni a vakcinához. Meg hát ugye az ukrán fertőzés megnövekedése az, ami még elindította valószínűleg a kétségbeesést Magyarországon.

Mv.: Köszönöm szépen, hogy a rendelkezésünkre állt.

Horváth Tamás: Köszönöm én is. Mv.: Horváth Tamást, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökét hallhatták.

2018-2023 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél