Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. február 06.
Csökkenhet-e az egészségügyi kiadás a válság miatt?

Sokan attól tartanak, hogy a növekvő munkanélküliség miatt kieső járulékalap és a tb-járulék tervezett csökkentése veszélyeztetheti az egészségbiztosító tervezett bevételét. A Világgazdaság összeállításában Hankó Zoltán alelnök nyilatkozata is olvasható.

Ari Lajos, Az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének elnöke

Tehernövekedés

„Csökkenteni nem lehet, de észszerűsíteni kell az egészségügyi kiadásokat. Társadalmi konszenzussal politikai ciklusokon átívelő változásokat szükséges végrehajtani az intézményrendszerben. Ám úgy vélem, hogy a jelenleginél költséghatékonyabban működő ellátórendszer kialakítása, az orvosok mobilitása beruházásokat igényel. S az sem hagyható figyelmen kívül, hogy a kórházak – a munkaerőt kivéve – világpiaci áron szerzik be a működéshez szükséges eszközöket, ezért a rossz finanszírozás miatt eladósodtak. A terhek pedig nőnek, hiszen a munkanélküliség és a válság okozta bizonytalanság növeli a fizikai és lelki megbetegedések számát, s az emberek egészségét vissza kell állítani, különben romlik az ország versenyképessége. Ördögi kör.”

Hankó Zoltán, A Magyar Gyógyszerész Kamara alelnöke

Diszharmónia

„Véleményem szerint erősödő szociális problémákkal, frusztrációval kell számolni a közeljövőben. Emiatt a pszichoszomatikus megbetegedések számának növekedése várható. Várhatóan csökken a fogyasztóképes kereslet a patikákban, miközben a funkcionális igények nőnek, ez többletterheket és empátiás feladatokat ró a gyógyszerészekre. Mindeközben a két évvel ezelőtti forráskivonás és az erőltetett liberalizáció miatt a saját túlélésükért küzdő, szakmai és morális problémákkal terhelt gyógyszerészek látják el a betegeket. Ahhoz, hogy a patikák a megváltozott feladatra alkalmassá váljanak, sürgősen stabilizáló intézkedésekre van szükség. Ezek pedig az erőforrások bővítését, racionális átcsoportosítását és költséghatékony felhasználását igénylik.”

Vasváry Artúrné, A Magyar Rákellenes Liga elnöke

Betegvédelem

„Nem szabad pénzt kivonni az egészségügyből, de a felhasználást ésszerűsíteni kell. Az emberi életeket nem lehet a fiskális szempontoknak alárendelni. A daganatos megbetegedéseknél például a késés csökkenti az életévek számát, az életet veszélyezteti. Ha felállítják a diagnózist, s kiderül, hogy a gyógyszeres terápiát vagy másfajta beavatkozást azonnal meg kell kezdeni, nincs helye pénzügyi mérlegelésnek. Mivel a gazdasági válság az egészségügyet sem kíméli, sorrendet kell fölállítani, mire kell feltétlenül pénzt fordítani. Ebből a sorból megítélésem szerint a szűrések sem maradhatnak ki, mert a későn felfedezett kór gyógyítása sokba kerül. Spórolni a gyógyítást közvetlenül nem érintő dolgokon, például a hotelszolgáltatásokon lehet.”

Éger István, A Magyar Orvosi Kamara elnöke

Konszolidálás

„Megengedhetetlennek tartom, hogy csökkentsék az egészségügyre fordítható költségvetés összegét, hiszen az évek óta tartó kivonás miatt már most is nehezen tartható fenn a rendszer. Felháborító, hogy a Pénzügyminisztérium diktál az egészségügyi tárcának és a biztosítónak, s hogy folyamatosan felülírja a szakmapolitika álláspontját. Az orvosok és a szakdolgozók hiánya már nemcsak minőségi, de mennyiségi szempontból is kockázatos. Úgy vélem, a kirívóan rossz fizetések miatt további munkaerő-elvándorlás várható, nehezebben jut ellátáshoz a beteg. A tervezett járulékcsökkentés nem járhat az Egészségbiztosítási Alap csökkenésével, az így kiesett összeget pótolnia kell az államnak. Konszolidáció nélkül érdemi javulás nem várható.”

Vajda András, Az MSD Magyarország Kft. szakértője

Ésszerűsítés

„A magyar egészségügyi mutatók rosszak, a fejlettebb országoktól való leszakadás elkerülésére az egészség és az oktatás színvonalának emelése javasolt. Ez a gyógyszeripar számára is fontos, hiszen fizetőképes keresletre van szüksége. Könynyen belátható: a nagyobb költési szabadsággal rendelkező, egészségesebb országok biztosítói tudnak színvonalas ellátást finanszírozni. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy a gyógyszeripar nem a járványok kezelésekor »kaszál«, hiszen a megelőzési programok igénylik a nagyobb értéket képviselő innovatív termékeket. Ha pénzügyi megszorítás van, az emberek nem költenek az egészségre, a gyógyszeripar nem tud fejleszteni. Ha a tőzsde, a befektetők elfordulnak az iparágtól, visszafordíthatatlanul befullad a fejlesztés.”

2018-2023 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél