Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. november 02.
Érik a vakcina botrány - eddig nem kellett, most meg nem lehet kapni

Számos jelzés érkezett, hogy bár megrendelték a patikák az újinfluenza elleni oltóanyagot, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet nem igazolta vissza a megrendelést. Így sok patikában nem lehet kapni a vakcinát, jóllehet 72 órán belüli kiszállítást ígérnek a megrendelés visszaigazolását követően – mondta Horváth Tamás a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

Klub Rádió – Megbeszéljük

 

2009. november 2.

 

 

 

Műsorvezető: - A vonalban Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, jó napot kívánok.

 

 

Horváth Tamás: - Jó napot kívánok önnek és a tisztelt hallgatóknak is.

 

 

Műsorvezető: - Köszönöm szépen, hogy a rendelkezésünkre állt. Elindítottunk egy lavinát. Betelefonált egy hallgató, hogy ő nyolc törökbálinti gyógyszertárban próbálta lenyomozni telefonon, hogy van-e vakcina a H1N1 vírus ellen, de nem volt. És persze itt a kollégák azonnal jelezték nekem, hogy a saját lakókörnyezetükben ők is hiába nyomoznak, van aki Óbudán, van aki Siófokon és telefonálnak is sokan, hogy a gyógyszertárakban nem lehet kapni a vakcinát. Ön mit tud erről?

Horváth Tamás: - Én annyit tudok erről, hogy hozzánk a mai napon, meg az elmúlt hét végén is számos jelzés érkezett. Területi szervezeteinktől, tehát megyéktől és Budapesttől is arra nézve, hogy a gyógyszertárak megrendelik az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézettől a vakcinát, de a visszaigazolást sem kapták meg adott időig. Tehát elméletileg erre két nap lenne. És ez alatt nem kaptak visszaigazolást, és a szállítás sem történt. Ami pedig a visszaigazolástól számított három nap, 72 órán belülre ígérik a szállítási szerződés szerint. Tehát összességében

Műsorvezető: - És akkor ebbe beletörődtek, mert akkor

Horváth Tamás: - Dehogy törődtünk. Nem, hát jeleztük az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetnek. Velük eddig is folyamatosan egyeztettünk, és az együttműködés...

Műsorvezető: - És ő mit mond, mit mond a vezető?

Horváth Tamás: - Ott azt mondja...

Műsorvezető: - Mert, hogy ez az intézet megkapta, hát láttuk, vagy azok a képek reálisak voltak, gondolom, nem egy videojáték volt, hogy megérkeztek a vakcinák

Horváth Tamás: - Hát én is úgy gondolom...

Műsorvezető: - a készletgazdálkodási intézetbe, hanem igazi autók, igazi dobozok, igazi vakcinák.

Horváth Tamás: - Hát ugye itt van egy döntés arra nézve, hogy ezt a vakcinát kizárólag az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet, mint nagykereskedő forgalmazza. Ennek biztos meg van a szükséges, és elégséges indoka a kormányzat részéről.

Műsorvezető: - Illetve ön is pontosan tudja, hogy mi az oka. Hát az az oka, hogy a különböző nagykereskedő cégek még ilyen extra profitot ne építsenek ebbe a rendszerbe, hanem az állami rendszeren belül menjen.

Horváth Tamás: - Én erre mondtam, hogy biztos meg van a szükséges és elégséges indokuk, tehát léphetünk tovább. Ez után viszont következne az, hogy mint nagykereskedő funkcionálna az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet.

Műsorvezető: - De nyilván itt nem tud, úgyhogy itt be lehet bizonyítani, hogy ez nekik nem megy.

Horváth Tamás: - Nem kell bebizonyítani. Hát 2400 gyógyszertárral napi kapcsolatban lenni, és a megszokott napi szállítási határidőket tartani, az nem egyszerű. Én szerintem...

Műsorvezető: - Ugyanazt mondja, amit én mondtam. Hogy akkor ez, csak ön ironikusabban fogalmaz.

Horváth Tamás: - Én biztos nem ironikusan fogalmazok. Semmi irónia nincs ebben sajnos. Egyszerűen tény az, hogy a betegeknek és nekünk is tudomásul kell venni, hogy ez egy speciális készítmény, aminek speciális forgalmazása van, és nem tudjuk azokat a határidőket vállalni a betegek felé, amelyek megszokottak. Tehát nem tudom azt mondani, hogy tessék visszajönni délután, vagy tessék visszajönni holnap, mert bizony van, hogy öt nap múlva jutok hozzá.

Műsorvezető: - Most ön mit tud, most csak maradjunk a H1N1 vakcinánál.

Horváth Tamás: - Erről beszéltünk.

Műsorvezető: - Visszajelzésre öt napot mondanak.

Horváth Tamás: - Mondom, a visszaigazolásra van két nap, és utána a visszaigazolástól számított három nap a szállításra. Így jön össze az öt nap, maximálisan.

Műsorvezető: - Ühüm, értem, tehát, hogy akkor öt nap múlva lesz mindenütt? Már mint, hogy a bejelentéshez képest, mert önök előre ezt nem rendelhetik le, ez a probléma, ha jól értem.

Horváth Tamás: - Hát 22-től lehet rendeléseket leadni. Tehát ugye 21-én történt a bejelentés. 22-én számos gyógyszertár leadta ezt a rendelést, még a múlt hét második felében voltak olyan gyógyszertár, volt olyan gyógyszertár, több, több helyről, több megyéből, akik még visszaigazolást se kaptak a 22. rendelésükre. Tehát itt valószínű, hogy itt van egy ügymeneti probléma, és a másik talán, szűk keresztmetszet az a szállítás. De úgy gondolom, hogy arra van megoldás. Hiszen tudomásunk szerint a készletgazdálkodási intézet bérszállításra nagykereskedőkkel megállapodást kötött.

Műsorvezető: - De ehhez képest, bocsánat ne haragudjon, csak miután ez így most látom, hogy egy nagyon kényes kérdéssé válik országosan, és már pénteken Bolgár György is beszélgetett a készletgazdálkodási intézet vezetőjével, Kárpáti Zsuzsával, és ő azt mondta, abban az interjúban, hogy eddig húszezer adagot rendeltek tőlük, és ezt szerinte, ugye mondta pénteken, hétfőig még leszállítják. Tehát azért mégis csak valami a hírverés és a tényleges szállítás között én differenciát látok, vagy akkor még egyszer föl kell hívni Kárpáti Zsuzsát, hogy ő miben látja az ellentmondást, de az, amit ön mond, az ellentmond annak, amit legutóbb a készletgazdálkodási intézet vezetőjétől hallhattunk.

Horváth Tamás: - Hát én csak azt tudom mondani, amit a bevezetőben az elején mondtam, hogy hozzánk számos jelzés érkezik. Most egészen tételesen meg is küldtem a főigazgató asszonynak ma délután egy e-mail-ben. Tételesen Szabolcs megyéből öt, vagy hat gyógyszertárnak az adatait küldtem át, hogy mikor adták le a megrendelést és mi történt velük. égyhogy úgy gondolom, hogy amit lehet, mi megteszünk. És nekünk egyetlen célunk, és érdekünk, úgy gondolom, hogy a betegeket ellássuk. És ebben minden megpróbálunk az a nagy problémánk, hogy jelenleg ebben a rendszerben információt se tudok biztosat mondani a betegnek, hogy mikor kaphatja meg azt az oltást, miután én sem látom pontosan. És ez azért kellemetlen a betegszámára, mert őneki még egyeztetni kell az orvossal is ez után, hogy a beadás mikor történik. Ugyanakkor, ott tartunk, hogy az ország határán, keleti határán itt van a járvány, gyakorlatilag, a védettség kialakulása kettő, három hét. égy gondolom, hogy ez mindannyiunk érdeke lenne, hogy egy gyors és szakszerű ellátást tudjunk biztosítani. De sajnos nem tudunk még, mert nincsenek információink.

Műsorvezető: - Igen, hát itt kapom ugye én is a támogató, illetve a tanácsadó sms-eket, itt a konstrukcióban lehet, hogy az a baj, hogy ezt az egészet a patikáknak kell rendelniük. Itt tűnik valami belső zavar a rendszerben. Köszönöm szépen, hogy a rendelkezésünkre állt. Nyomozunk tovább, mert ezek szerint ebből még sokkal nagyobb baj lesz, mint most látom. De akkor legalább megerősítve van az előbbi telefonáló, hogy neki volt igaza, és nem nekem, amikor kétkedtem. égyhogy tőle elnézést kérek, önnek pedig köszönöm szépen. Horváth Tamást, a Magyar Gyógyszerészi kKamara elnökét hallottuk. Viszonthallásra.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél