Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2008. október 10.
Gyógyszerészi Nagygyűlés

Nagygyűlés meghívó

Tisztelt Gyógyszerész Kolléga!

 

A Magyar Gyógyszerészi Kamara,  
a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége,  
a Magyar Gyógyszertudományi Társaság,  
a Magyar Gyógyszerész Egyesület  
és a
Magyar Gyógyszertár-tulajdonos Gyógyszerészek Szövetsége

meghívja Önt  

2008. október 28-án (kedden) 17.00 órai kezdettel    
a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri dísztermében
megtartandó

Gyógyszerész Nagygyűlésre.

A liberális törvényi szabályozás alapján a gyógyszertárak működésében az elmúlt 2 évben történt változások megrendítették hivatásunk jogi-, gazdasági- és szakmai alapjait. Miközben a kormánypropaganda ezt a folyamatot a sajtóban sikerként kommunikálja, látható, hogy nem a kormányzat által hangoztatott ellátási színvonal növekedés, hozzáférés javulás és gyógyszerköltség csökkenés következett be. Ugyanakkor tény a kis tőkeerővel rendelkező, likviditási nehézségekkel küzdő, magyar gyógyszerészek kizárólagos, vagy többségi tulajdonában lévő gyógyszertárak gazdasági ellehetetlenülése, a meggyengült gyógyszerészi tulajdonosi pozíciók, a gyógyszertárláncok terjeszkedése és a gyógyszerészi tudás elértéktelenedése. Vállalkozásainkat csőd, felszámolás fenyegeti!
A tavaszi népszavazás, a koalíciós kormányzás felbomlása után elhangzott kormányzati ígéretek alapján joggal reménykedtünk abban, hogy a helyzet megváltozik, és a stabilizáció, a gazdaságilag ellehetetlenített gyógyszertárak konszolidációja, a nyilvánvalóan károkat okozó törvényi szabályozás korrekciója megtörténhet. Az elmúlt hetek eseményei, és a szakminisztérium által összeállított törvénymódosítási csomag nem ebbe az irányba mutatnak, sőt újabb négy-ötszáz új gyógyszertár nyitása várható, és sem a törvényegyeztetéseink szerinti módosítására, sem gazdasági helyzetünk javítására nincs terve, szándéka a kisebbségi kormánynak. A gyógyszerész tulajdonú gyógyszertárak gazdasági-szakmai leépülésének folyamata így megállíthatatlan, a multinacionális tulajdonú és láncokba tömörült új gyógyszertárak száma rohamosan nőve dominánssá válik. Szakmánk függetlenségét, kompetenciáit, vállalkozásunk működőképességét nem leszünk képesek megőrizni.
Ez válsághelyzet. Ennek tudatában összefogást hirdetünk! Egységes, közös fellépést az érdekeink megfogalmazására és képviseletére, helyzetünk javítására, a megígért kormányzati lépések kikényszerítésére!

Ki kell állnunk és határozottan követelnünk érdekeinket, a gyógyszer-gazdaságossági törvény módosítását, az új gyógyszertárak létesítésének valódi szabályok közé szorítását, a tulajdonosi és a gyógyszerészszakmai vezetésjogok egyensúlyát, gyógyszertárak jövedelmezőségének javítását, a gyógyszerészi szakmai tudás értékének visszaállítását.
A Nagygyűlésen áttekintjük a liberalizáció óta bekövetkezett szakmai, gazdasági és szervezeti változásokat, és bemutatjuk a lehetséges megoldási stratégiákat. A rendezvényre meghívjuk parlamenti pártok és a Kormány képviselőit. Székely Tamás egészségügyi miniszter elfogadta meghívásunkat.  


Tegyünk együtt a gyógyszerészetért!

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél