Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. november 07.
H1N1: hiánycikk az oltóanyag - Magyar Nemzet

- A kezdeti káosz után talán hamarosan normalizálódik a helyzet. Persze csak akkor, ha az ÁNTSZ valóban képes lesz arra, hogy két napon belül minden patikába eljuttassa a megrendelt készítményeket - vélekedett Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

Továbbra is gondok vannak az új influenza elleni vakcina patikai kiszállításával. De már nemcsak a H1N1 elleni oltóanyag hiányzik számos gyógyszertár polcáról, hanem a szezonális influenza elleni vakcina is. Tegnap hajnalban kiraboltak egy nagycenki gyógyszertárat, ahonnan szinte csak az oltóanyagot vitték el. Betörtek a nagycenki patikába tegnapra virradóra. Hudomelné Dózsa Margit,a gyógyszertár tulajdonosa elmondta: szinte csak az új influenza elleni oltóanyagot vitték el a hívatlan látogatók. Nemrég kaptuk meg a 40 darabos készletet, s talán néhányat adtunk el belőle.
- Elvittek két vérnyomásmérőt és talán néhány doboz orvosságot, de az biztos, hogy a vakcináért jöttek - tette hozzá. A rendőrség nyomozást indított az ügyben. A helyiek egy része szerint ukránok lehettek az elkövetők. Mások úgy vélik, kevéssé valószínű, hogy ők pontosan tudhatták, mikor szállítják a patikáknak a bizományba szánt készletet.
Ismert, néhány napja jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter, hogy minden gyógyszertárba 20-40 darabos nyitókészletet szállítanak bizományba, így mindenhol hozzáférhető lesz az oltóanyag. A tárcavezető akkor azt mondta, hogy reményei szerint megoldódnak az ellátási gondok. Egyelőre azonban nem oldódtak meg. Hiába kapták meg a patikák bizományba a nyitókészletet, az számos helyen néhány óra alatt elfogyott. Ugyanakkor a korábban megrendelt nagyobb mennyiségű vakcina továbbra sem érkezett meg. Így számos patikában most sem kapható a H1N1 elleni oltóanyag. Lapunknak egyébként több patikus is arról számolt be, hogy 5-6 napja várja a megrendelt árut. Egyikük elmesélte, az ÁNTSZ-nek is elküldte a megrendelőlapot. Két nap múltán onnan azt a választ kapta, hogy kevés a szállítóautó, ezért menjen be érte egy hűtőtáskával. A patikus szerint azonban ez nem az ő dolga. Az ÁNTSZ sajtóosztályán arról tájékoztatták lapunkat, hogy egyes helyeken valóban felajánlják a patikusoknak, hogy ha sürgős, akkor menjenek be az áruért. Egyébként az ÁNTSZ-nek 48 órán belül kell kiszállítani az oltóanyagot - tették hozzá.
- A kezdeti káosz után talán hamarosan normalizálódik a helyzet. Persze csak akkor, ha az ÁNTSZ valóban képes lesz arra, hogy két napon belül minden patikába eljuttassa a megrendelt készítményeket - vélekedett Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Átmenetileg viszont új problémaként szembesültek azzal, hogy a hirtelen megnövekedett kereslet miatt a patikák olyan készletet kapnak, amelyet eredetileg a háziorvosokon keresztül a térítésmentességre jogosultaknak szántak. Ezekben a dobozokban nincs betegtájékoztató, így azt minden ampullához külön-külön kell fénymásolnia a patikusnak - tette hozzá. Leszögezte: tapasztalatuk szerint az ukrajnai járványról szóló hírek hallatán robbanásszerűen megnövekedett igény egyelőre nem csökken. Sőt, most már hiány van a szezonális influenza elleni vakcinából is. Horváth Tamás is megerősítette, hogy az ország számos pontján nem kapható a készítmény. December közepén érheti el a csúcspontját az influenzajárvány mondta Molnár Kornélia helyettes tiszti főorvos.
2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél