Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2008. december 02.
Hibásak a Hospinvest-receptek

A gyógyszerészi kamara szerint a receptek szabálytalanok, mert azokon nincs feltüntetve az orvos közvetlen elérhetősége. Annak pedig komoly következményei lehetnek, ha a gyógyszerész nem tudja felvenni a kapcsolatot a kezelőorvossal.

Véletlen volt a szabálytalanság?
A gyógyszerészi kamara elnöke szerint hibásak a HospInvest-recepte

Magyar Nemzet 2008. december 2.

Megfelelnek a jogszabályoknak azok a vények, amelyeket a HospInvest Zrt. az általa működtetett kórházban ad ki - véli Székely Tamás egészségügyi miniszter. A gyógyszerészi kamara elnöke viszont úgy látja: a receptek szabálytalanok, mert azokon nincs feltüntetve az orvos közvetlen elérhetősége. Annak pedig komoly következményei lehetnek, ha a gyógyszerész nem tudja felvenni a kapcsolatot a kezelőorvossal. Nem látok semmiféle csodát az eljárásban - jelentette ki tegnapi kormányszóvivői tájékoztatóján Székely Tamás. Az egészségügyi miniszter azzal indokolta álláspontját, hogy a jogszabályok szerint a szolgáltató az Országos Egészség biztosítási Pénztárral való szerződéskötés napjától a folyamatos betegellátás érdekében a szolgáltató úgynevezett biankó vényeket állít ki. Ezek abban különböznek a normál vényektől, hogy látható rajtuk a szolgáltató neve, azonosítója, telefonszáma, illetve rajta kell lennie a vényt kitöltő orvos bélyegzőjének.

Ismeretes, a Hír Televízió vasárnap arról számolt be: az egri Markhot Ferenc Kórházat november elsejétől üzemeltető HospInvest Zrt. olyan vényeket adott betegeknek, amelyen az orvos adatai helyett a magáncég székhelyének címe és adószáma szerepel. - Nem a biankó vények kiadásával van gond - hiszen ez kétségtelenül szabályszerű eljárás - hanem azzal, hogy a recepteken nem tüntették fel a kezelőorvos közvetlen elérhetőségét - mondta lapunknak Horváth Tamás az egészségügyi miniszter álláspontjára reagálva. A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke hozzátette: a gyógyszer kiadásakor a patikusnak felmerülhetnek esetleges kérdései, esetleg hibát találhat a recepten, ami szükségszerűvé teszi, hogy közvetlenül magát a vényt kiadó kezelőorvost érje el. A HospInvest alelnöke, Deák Gábor lapunknak elmondta: feltételezhetően csak néhány olyan recept kerülhetett ki a kórházból, amin nem szerepeltek az orvosok pontos elérhetőségei. - A szükséges adatok feltüntetéséről az OEP-pel egyeztettünk, így ha hibás recept került ki, az csak véletlen lehet.

MIZSEI BERNADETT

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél