Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. február 04.
Lakossági kampány indul az antibiotikumok megfelelő szedéséért

Az antibiotikumok szedésének szabályaival sokan nincsenek tisztában, így komoly veszélynek lehet kitéve egészségült. Ezért az Országos Alapellátási Intézet Antibiotikum Aranyszabályok elnevezéssel felvilágosító kampányt indít útjára, amely néhány egyszerű lépésben, mindenki számára érthetően foglalja össze a tudnivalókat a témáról.

 

 

 

A tapasztalatok alapján túl sokszor veszünk be antibiotikumot, más szóval túlszedjük őket. Ennek a lelki olya abban kereshető, hogy mielőbb szeretnénk jól lenni. A nem megfelelő gyógyszer beszedése azonban komoly veszélyeket rejthet. Az ezekben a napokban tomboló, megfázásos tünetelvet okozó betegségek legtöbbször vírusos eredetűek, ezért ezekre nézve az antibiotikumok hatástalanok. Általános szabályként megfogalmazható, hogy az antibiotikum szedését csalt az orvos írhatja elő, bakteriális (értőzés esetén. Az influenzavírus okozta fertőzés esetén orvosi javaslat nélkül bevett antibiotikum a vírust nem pusztítja el, viszont a szervezetben az antibiotikumra érzékeny baktériumok elhalnak, és helyüket a gyakran sokkal veszélyesebb, az antibiotikummal szemben ellenálló baktériumtörzsek foglalják el, így az influenza súlyos szövődményeit az antibiotikum szedése elősegítheti. Ezért az első aranyszabály, hogy csak orvosi receptre szedjünk antibiotikumot.

A második aranyszabály, hogy mindig be kell venni az előírt mennyiséget. Otthoni kezelés esetén a láz megszűnése után sokan hajlamosak abbahagyni a gyógyszer szedését. A nem kellő ideig tartó gyógyszerszedés oka lehet a betegség kiújulásának, mert a teljes gyógyulás a tünetek javulásától független dolog. A harmadik aranyszabály, hogy az antibiotikumok mellé probiotikumot is szedjünk. A korszerű komplex antibiotikus kezelés nem csak a betegség legyőzésére, hanem a szervezet gyors regenerálására is kiterjed, hiszen egyes antibiotikumoknak további kényelmetlen mellékhatásai is lehetnek. A bélbaktériumokat elpusztítva gyakran okoznak súlyos hasmenéseket, bélgyulladást, ezért széles spektrumú antibiotikumos kezelés mellett mindig ajánlott a bél baktériumflóráját probiotikus gyógyszerrel segíteni. A probiotikumok jótékony hatású baktériumok, javítják a bélflóra működését, elősegítik a problémamentes emésztést, erősítik az immunrendszert és segítik a vitaminhiány megszűnését. ( A metropol nyomán)

2018-2023 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél