Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. február 13.
Miért tilos tb-támogatott gyógyászati segédeszközt reklámozni?

A gyógyászati segédeszközök forgalmazói a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006-os törvényt támadják, amely megtiltja a társadalombiztosítási támogatással rendelhető gyógyászati segédeszközök reklámozását. Hagymási Miklós a szövetség sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: elsősorban azt kifogásolják, hogy a szakboltokban az államilag elismert szakképesítésű eladók sem adhatnak tájékoztatást a gyógyászati segédeszközökről.

A FESZ elnöke szerint ezzel a - reklámot és a tájékoztatást, illetve a gyógyszereket és a gyógyászati segédeszközöket is "összemosó" - szabályozással sérül a betegeknek azon joga, hogy kellőképpen megismerjék a gyógyulásukat leginkább segítő eszközöket.

Hagymási Miklós elképzelhetőnek tartja, hogy finanszírozási kérdések állnak a tiltás hátterében, ugyanis a tájékoztatás hiányában kevesebb beteg vásárol a társadalombiztosítás által támogatott, gyógyulásukhoz szükséges segédeszközből. A társadalombiztosítás által így nyert rövid távú megtakarítások azonban hosszú távon többletköltségekkel járnak - fűzte hozzá.

Elek Erika, a FESZ elnökségének tagja kiemelte: az Európai Unióban unikumnak számító tilalomból több százezer embernek származhat hátránya, ráadásul a kifogásolt rendelkezés a betegek "tudatosítása ellen hat" a gyógyászati segédeszközök több mint 3.800 terméket számláló piacán.

A sajtótájékoztatóra meghívott Medgyaszai Melinda egészségpolitikai szakállamtitkár elmondta: az Egészségügyi Minisztérium várja az Alkotmánybíróság döntését, és a testület határozatának megfelelően jár majd el a kérdésben. A tárca képviselője nem értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy Európában ne lennének hasonló szabályozások ezen a területen. Szerinte a gyógyászati segédeszközökről szóló tájékoztatást az orvosokra kell bízni.

Hagymási Miklós megjegyezte: egyesületük a közeljövőben több más olyan rendelkezés ügyében is az Alkotmánybírósághoz fordulhat, amelyekben elmaradt, illetve csak "rendkívül szűrten" történt szakmai egyeztetés.

MTI

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél