Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. december 09.
MR1 Kossuth Rádió – Esti krónika
Az új influenza elleni szereket is hamisítják. Az interneten bárki hozzáférhet ezekhez. Az Unióban még soha annyi hamisított gyógyszer nem került forgalomba, mint most.

Az elmúlt két hónapban 34 millió darab hamisított tablettát foglaltak le a tagországokban. Itthon az uniós átlagnál valamelyest jobb a helyzet, de az interneten mindenféle silány orvossághoz hozzá lehet jutni.

Asztma elleni gyógyszer, potencianövelő, fogyasztószer. Csak néhány azon kemikáliák közül, amelyek csak nevükben voltak gyógyszerek. Az uniós tagországokban összességében két hónapon belül 34 millió hamisított tablettát foglaltak le hatóságok. Itthon a szigorú szabályozásnak és a zárt rendszernek köszönhetően az uniós átlagnál kevesebb hamisított gyógyszer juthat el a fogyasztóig, de amióta Magyarország része a Schengeni övezetnek, a belső határok megszűnésével könnyebben jutnak be a hamis szerek az országba. Ezeket általában mélységi ellenőrzésekkor, vagy a külső schengeni határokon a belépéskor fedezik fel a vámosok - mondta el a Krónikának Sípos Jenő a Vám- és Pénzügyőrség szóvivője.

Sípos Jenő.- A Vám és Pénzügyőrség ebben az évben 28 esetben 540.000 darab különféle gyógyszert, gyógyhatású készítményt foglalt le.

Dr. Horváth-Sziklai Attila, a Magyar Gyógyszerészi Kamara ügyviteli vezetője szerint: a gyógyszerhamisítás hazánkat kevésbé érinti, mint a többi uniós tagországot.

Dr. Horváth-Sziklai Attila: - Ahhoz képest, hogy ugye a felmérések alapján az Európai Unióban a teljes gyógyszerforgalom, akár 10 százaléka is lehet a hamis készítményeknek a forgalma, Magyarország kedvező helyzetben áll ebből a szempontból. Magyarországon egy zárt gyógyszerellátási rend működik, mai biztosítja azt, hogy a gyógyszer-nagykereskedőktől, a gyógyszertárakba nem kerülhetnek és nem is kerülnek hamis gyógyszerek.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet tudományos tanácsának elnöke, Pál Tamás szerint gyógyszertárakban, kórházakban, gyógyszer-nagykereskedőknél, még egyetlen hamis gyógyszert sem találtak.

Pál Tamás: - Két típus van, ami Magyarországon megjelent. Ezek vagy potencianövelők vagy testtömegépítő szteroidok, amiket a bodybuilderek használnak illegálisan. Az interneten, hogyha valaki rendel, főleg olyan helyről, ahol nincs azonosítva fizikailag, hogy honnan rendel, csak egy weblapot lát, az a nemzetközi statisztikák szerint legalább 50 százaléka hamis azoknak a szereknek.

És ha már internet, az V. kerületi rendőrök éppen a múlt héten vettek őrizetbe egy férfit, aki a Magyarországon nem engedélyezett egészségre ártalmas, vagy éppen vényköteles szereket árult a világhálón. A rendőrség várja azok jelentkezését, akik az elmúlt időszakban gyógyszert vásároltak az interneten.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél