Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. november 16.
Vita a vakcináról a parlamentben

Kupper András parlamenti képviselő azt kérdezte napirend előtti felszólalásában, hogy az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet miért keres 460 forintot egy ampulla vakcinán.

Tisztelt Ház!

Elkezdődött az influenza-cirkusz újabb felvonása: a kormány közel egymilliárd forintot akar kiszedni azok zsebéből, akik beoltatják magukat az új vírus ellen. Ez a válasz arra a kérdésre, vajon miért kerül közel kétszer annyiba a vakcina a patikákban, mint a korábban tervezett ár.
Ampullánként ugyanis 460 forint jut annak az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetnek, amely az összes vakcina nagykereskedelmi jogát egyedüliként gyakorolja. Egy vakcina után 460 - kétmillió ampulla után majdnem egymilliárd forint. Negyven százalékos árrés! Mire föl ez az indokolatlan haszon egy olyan szervezetnek, amely az állami feladatot felkészületlenül, szakszerűtlenül, és mindennek dacára arcátlanul drágán látja el?
A gyógyszer-nagykereskedők - az EKI 40 százalékával szemben - a jogszabályok szerint 6-7 százalékos árréssel kiszállították volna az oltóanyagot a patikákba. Így a vakcina 400 forinttal kevesebbe kerülne, és nem lenne egyes helyeken hiánycikk.
Négy héttel ezelőtt, itt a Parlamentben megkérdeztem az egészségügyi minisztertől, hogy miként alakult ki az 1930 forintos patikai ár. Szokásához híven nem adott egyenes választ, de azt mondta, hogy ha a gyógyszerészek lemondanak saját hasznukról, akkor olcsóbb lenne a vakcina. Aztán november 5-én az MSZP a háziorvosoktól azt kérte, mondjanak le az oltási díjról.
Tehát a gyógyszerészek után az orvosokat is ingyen dolgoztatnák.
A gyógyszerészeket és az orvosokat? És Önök? Nemhogy hét év félrekormányzás után nem gyakorolnak önmérsékletet, hanem korábbi hibáikat újabbakkal tetézik. Az influenza-ügy alkalmatlanságuk egy újabb bizonyítéka. Egy olyan társasággal, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézettel dolgoztatnak, amelyik úgy készült fel a tömeges vakcina-forgalmazásra, hogy egyetlen elavult faxkészüléken fogadta kétezer ötszáz patika igényét. Ja, és még kiszállítani sem tudja az oltóanyagot. Kapacitása nincs, nyereségvágya viszont annál nagyobb!
A szomorú valóság az, hogy az öszödi beszéd óta nincs olyan kormányzati állítás, amit az emberek elhinnének. A bizalmatlanságot pedig csak tovább növeli, hogy a kormány mindent elrontott, amit az ügyben el lehetett rontani. Egy ország nevetett azon, amikor az MSZP vezető egészségpolitikusa beoltatta magát az emberre ártalmatlan madárinfluenza ellen. A miniszter bejelentette, hogy az újinfluenza ellen egyáltalán nem oltatja be magát, a tisztifőorvos pedig színjátékot csinált a saját beoltatásából, amikor védőkupakos tűvel fényképeztette magát. Megígérték, hogy nyilvánosságra hozzák az Omninvesttel kötött szerződést nagy részét, hazudtak, két sort publikáltak belőle.
Tisztelt Ház!
A tisztifőorvos beismerte, hogy elhibázták az úgynevezett higiénia-kampányt. A múlt héten a miniszter beismerte, hogy hibázott, amikor a szocialista párt egykori parlamenti képviselőjére, Kárpáti Zsuzsára bízta a kétmillió patikai vakcina sorsát - nem tehetett mást azok után, amit az EKI produkált. És ha már a beismernivalóknál tartunk, íme a hevenyészett lista az influenzaügyben elkövetett bakikról:

1.        nyáron nem indították el a higiéniakampányt
2.        nem tájékoztatták az embereket az alapvető tudnivalókról
3.        hiányos kommunikációval bizonytalanságot keltettek az orvosokban
4.        titkosították a H1N1 vakcina szerződését
5.        titkolják a vakcina gyártójának tulajdonosait
6.        feljelentette a miniszter az orvosokat rémhírterjesztésért
7.        rossz kezekbe adták a vakcina-forgalmazást
8.        és most megsarcolják azokat, akik be szeretnék oltatni magukat

Úgy tűnik, az állam keresni akar a járványon, a közjó szolgálatát felülírta a pénzszerzés csillapíthatatlan vágya.

Tisztelt Ház!

Követeljük, hogy a vakcina patikai árát haladéktalanul csökkentsék! Ha már nem tették OEP által támogatottá, legyen a vakcina hozzáférhető minden patikában és legyen olcsóbb legalább annyival, amennyit a szocialista vezetésű EKI rátesz indokolatlanul magas árrése okán!
Székely Tamás egészségügyi miniszter a felvetésekre konkrét válasz helyett adatok tömegét sorolta. A tárcavezető szerint mindenhol van vakcina, ahol rendeltek.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél