Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. február 04.
A Bizottság közzéteszi a gyógyszeripari vizsgálatra érkezett reakciókat

A gyógyszeripari vizsgálatok megindítását követő társadalmi egyeztetés során több mint negyven beadvány érkezett az Európai Bizottsághoz. A hozzászólások heteken belül online is megtekinthetők lesznek, erősítette meg az EU végrehajtó testülete.

 

A gyógyszeripari vizsgálatok megindítását követő társadalmi egyeztetés során több mint negyven beadvány érkezett az Európai Bizottsághoz. A hozzászólások heteken belül online is megtekinthetők lesznek, erősítette meg az EU végrehajtó testülete

A Bizottság a tavalyi év végén kezdte meg a gyógyszeripari szektor felülvizsgálatát, mivel több esetben az uniós versenyjogi szabályok megsértését vélte tapasztalni az ipar szereplőinek körében. A testület azzal vádolja a vállalatokat, hogy késleltették az olcsó generikus gyógyszerek piacra jutását, illetve gátolták a versenytársaikat az új gyógyszerek fejlesztésében (EurActiv.com 28/11/08).

Az ellentmondásos jelentés közzétételét követően az uniós ellenőrök két különálló gyógyszergyártó vállalat központi irodájánál tartottak razziát (EurActiv.com 26/11/08). A vizsgálat módja miatt az ipar több képviselője is tiltakozott, a Bizottság azonban azzal indokolta a lépéseit, hogy fennáll a gyanú, hogy egyes vállalatok „megszorító üzleti gyakorlatot” folytatnak „és/vagy kihasználják a domináns piaci helyzetüket”.

A vizsgálat után indított társadalmi egyeztetést azért kezdeményezték, hogy vitát indítsanak a vizsgálat előzetes eredményeiről. A végleges jelentést idén mutatja be a Bizottság.

Jonathan Todd, a Bizottság belső piacért felelős szóvivője tegnap (február 2.) megerősítette, hogy a társadalmi egyeztetés eredményei nyilvánosságra kerülnek a közeljövőben.

„Az egyeztetési időszak szombaton ért véget, és több mint negyven beadvány érkezett. A véleményeket néhány héten belül, a Versenypolitikai Főigazgatóság honlapján lehet majd elérni. A beérkezett megjegyzéseket a Bizottság a gyakorlatban is figyelembe veszi; a gyógyszeripari szektor felülvizsgálatáról szóló jelentése elkészítésekor. Ezt a jelentést még a nyár előtt bemutatjuk.” – mondta Todd.

Egy egész ipari szektort az Európai Bizottság abban az esetben helyez ún. „ágazati vizsgálat” alá, ha az adott gazdasági szegmens működése nem felel meg a várakozásoknak, illetve, ha a gyakorlati működés során a versenyt gátoló gyakorlatok létezésére lehet következtetni.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél