Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. március 25.
A HDMA támogatja a hamis gyógyszer elleni törvényt
Az amerikai Healthcare Distribution Management Association (HDMA) támogatja azt a képviselőházban március elején bemutatott törvénytervezetet, amely jelentősen növelné a gyógyszerhamisítás büntethetőségét - írja a Medical News.

A Counterfeit Drug Prevention Act 2009 (H.R. 1450) tervezetét ez év március elején Mike Rogers és Gene Green képviselők nyújtották be az Egyesült Államok képviselőházában. A törvénytervezet jelentősen szigorítaná a gyógyszerhamisítás büntethetőségét. A jelenlegi egytől három évig terjedő börtönbüntetés helyett minimum húsz év szabadságvesztést szabna ki a hamisítókra.

A törvénytervezet bemutatásával kapcsolatban megjelent közleményében az amerikai gyógyszerforgalmazókat képviselő HDMA a törvénytervezet javaslatai mellett foglalt állást. Meglátásuk szerint az egyik leghatásosabb módszer a hamisítókkal szemben, ha arányossá teszik a büntetés mértékét az általuk elkövetett bűncselekmények súlyosságával. A szervezet szerint, ha a kongresszus elfogadja a törvényt, az hozzájárulna a hamisítás visszaszorítására irányuló törekvések hatékonyságához, megerősítené a gyógyszerellátási lánc és az állampolgárok biztonságát. John M. Gray, a HDMA elnöke emlékeztetett arra, hogy a szervezet tagjai központi szerepet játszanak a gyógyszerellátási lánc működésében, így felelősséget éreznek azért, hogy a kormánnyal és a kereskedelmi partnereikkel együtt biztosítsák az állampolgárok egészségének biztonságát, és közreműködjenek a hamisítás visszaszorításában. "A betegek biztonsága az elsődleges szempont tagjaink számára, ezért támogatjuk a büntethetőség mértékének növelését, és mindazokat az erőfeszítéseket, amelyek biztonságossá teszik az Egyesült Államok gyógyszerellátási rendszerének működését" - tette hozzá Gray.
A szervezet közleményében hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a hamisítókra kiszabott büntetések csak egy elemét jelentik az átfogó, hamisítás elleni stratégiának. A siker érdekében a hatóságok, a gyártók, a forgalmazók és a gyógyszerkereskedők együttműködése szükséges.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél