Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. május 11.
A Spatium legújabb felmérése - MR1 Kossuth – Déli krónika

Helyi a legolcsóbb? Hát az nincs – sokszor ezt a választ kapják a patikákban a betegek. A gyógyszerész kamara szerint nem a patikusok hibája, hogy épen a legolcsóbb szer hiányzik a leggyakrabban.

Mv.: Helyi a legolcsóbb? Hát az nincs – sokszor ezt a választ kapják a patikákban a betegek. A gyógyszerész kamara szerint nem a patikusok hibája, hogy éppen a legolcsóbb szer hiányzik a leggyakrabban. Pedig az azonos hatóanyagú, vagyis az egymással helyettesíthető gyógyszerek ára között akár több ezer forint is lehet a különbség. Dobozi Pálma ismerteti a felmérést, amelyből mindez kiderül.

R.: A kutatók az összes patika 10%-át keresték fel betegként, receptekkel felszerelkezve. Összesen 842 próbavásárlást végeztek 50 településen és a fővárosban – számolt be Gergely Péter, a felmérést végző Spatium elemző cég ügyvezetője

Gergely Péter: Az eseteknek a 28%-ában nem tudták kiadni a recepten szereplő szereplő készítményt, és ha azokkal a receptekkel mentünk be, amely a legolcsóbb készítményt tartalmazta, akkor 66%-ban nem kaptuk meg a receptre felírt készítményt.

R.: A tesztvásárlók múlt decemberben jártak a patikákban, de a kutatók csak most összesítették az eredményeket. Gergely Péter hangsúlyozta: nem a gyógyszertárakat akarják hibáztatni a tapasztalt helyzetért, szerintük a jogszabályok ellentmondásosak. A patikusnak elméletileg kötelező lenne tájékoztatnia a beteget, ha a recepten szereplő orvosság helyettesíthető egy másik olcsóbbal, csakhogy ebben anyagilag ellenérdekeltek a gyógyszertárak – magyarázza Gergely Péter.

Gergely Péter: A patikák nyilván azért kevésbé tartják a legolcsóbb készítményeket, mert ez nem jó nekik, ezen anyagi veszteségük van. A patika az egy gazdálkodó vállalat.

R.: Horváth Tamás, a gyógyszerészi kamara elnöke úgy reagált: nem a legalacsonyabb árú, hanem az úgynevezett referenciatermékekkel kapcsolatban van ellátási kötelezettségük. Ha ilyen orvosságot kér a beteg és nincs, akkor 24 órán belül be kell szerezniük. A referenciaszerek nem minden esetben a legolcsóbbak, de biztosan a legkedvezőbb árúak a piacon jó hozzáférhető szerek közül

Horváth Tamás: Amik a legolcsóbb, a referenciaárnál alacsonyabb árú készítmények között vannak, ezek között számos fantomkészítmény van, olyan, ami nincs megfelelő gyártói volumen, nincs megfelelő gyártói kapacitás, egyszerűen nem lehet hozzáférni. Tehát ebben a gyógyszerárak semmiképpen nem hibásak.

R.: A felmérés szerint a referenciaorvosságokat csak az esetek hatodában nem tudták kiszolgálni. Horváth Tamás szerint, ez jó arány. Ezt mondta egyébként Molnár Márk, az egészségbiztosító gyógyszerügyi főosztályának vezetője is. Az viszont a kamarai elnök szerint is tény, hogy alapvetően ellenérdekeltek az olcsóbb készítmények ajánlásában. Ennek feloldására már több javaslatot is tettek a minisztériumnak, ám egyelőre nem történt semmi az ügyben. Az azonos hatóanyagú, egymással helyettesíthető gyógyszerek ára között egyébként, szélsőséges esetben, akár több ezer forintos különbség is lehet.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél