Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. június 19.
A szakminiszter nem érti a patikusokat

(VG)

Nem érti a Magyar Gyógyszertár-tulajdonos Gyógyszerészek Szövetségének álláspontját, hogy „a patikaliberalizáció nem javítja a lakosság gyógyszerellátását”, az Egészségügyi Minisztérium – tudatta lapunk megkeresésére a szaktárca. Ugyanis ha több a patika, az egyértelműen a szélesebb hozzáférést biztosítja a lakosságnak. Ezt szerintük a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) adatai is bizonyítják: míg a gyógyszer-gazdaságossági törvény hatálybalépése előtt 2034 patika volt, addig számuk mára 2500-ra nőtt.
A szaktárca ezt azzal kapcsolatban jelentette ki, hogy a gyógyszerészek szakmai szervezetei a további patikalétesítések felfüggesztését kérték azokon a területeken, ahol már működnek ilyenek. A szakmai szervezetek azonnali tárgyalásokat sürgetnek a liberalizációt engedélyező gyógyszertörvényről, úgy vélik ugyanis: az Európai Bíróság múlt hónapban hozott döntése szerint – bár az egészségügy tagállami hatáskörben van – a lakosság biztonságos és minőségi ellátását a gyógyszerészek által tulajdonolt patikák nyújthatják. Nálunk pedig számos patika különféle befektetőcsoportok kezébe került.
Székely Tamás egyébként legutóbb e hónap elején tárgyalt az MGYK elnökével és a szervezet képviselőivel ezekről a kérdésekről is. Az egyeztetést követően kormányülésen kért és kapott felhatalmazást a további szakmai egyeztetések folytatására.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél