Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. március 13.
Becsődölnek a patikák – a betegek élete forog kockán - Sonline.hu

Egyre-másra kapják a csapást a patikusok: Somogyban az elmúlt hónapokban két gyógyszertár bezárt, és másik kettő is erre készül. Nagy baj vidéken van, ott ellátatlan marad a lakosság.

Gara Istvánt, a Somogy Megyei Gyógyszerész Kamara elnökét nem lepték meg a kispatikák bezárásáról szóló hírek.

– Korántsem olyan vonzó már ez a pálya, mint néhány évtizeddel ezelőtt – mondta Gara István –, elöregedő a korfa, nincs utánpótlás, szűkül az árrés, és a piaci liberalizáció sem a szakmai nívó emelése és a könnyebb boldogulásunk érdekében hatott.

Nemrég Kaposfőn húzta le a rolót a patika, ebben a döntésben az üzemeltető életkora is közrejátszott. Egy több mint kétezer lelkes nagyközségben és egy kis faluban várható gyógyszertárbezárás a közeljövőben.
– Oda kellene figyelni erre a helyzetre, mert végsősoron a betegek élete forog kockán – mondta Gara István. – A vidéki bezárás azért aggályos, mert ezekben az esetekben a lakosság ellátatlan marad. A háziorvosoknál fellelhető kézigyógyszertár csak a legsürgősebb ellátást oldja meg.

A patikusok kora mellett az elöregedő, elvándorló népesség is nehezíti a vidéki működést, és vezet a tevékenység feladásához. Barcson háromból kettő patika maradt talpon: itt egy tulajdonos két üzlete közül adta föl az egyiket. A kamara elnöke elmondta: egy jobb patikában akár 13-14 ezerféle gyógyszer is fellelhető. Csak így biztosítható, hogy a betegségekre a helyettesítő szerek is elérhetők legyenek. Már csak e nagyságrend miatt is érthető, hogy a szakember alkalmazása kötelező, márpedig a felsőfokú végzettségű gyógyszerész és a legalább kétéves iskolában kitanult asszisztens alkalmazása nem olcsó mulatság– A gyógyszertárak jövedelmezősége egyre kilátástalanabb, az árrés jelenleg 13 százalék körüli – mondta Gara István elnök. A megyeszékhely patikanyitási láza a versenyt növeli ugyan, de csak ideig-óráig, mert vélhetően néhány nem marad talpon közülük.

Gara István azt mondta: a gondok a szabályozásban vannak. Szerinte nem kellene minden minisztercserénél fölforgatni a rendszert. A magánosítása idején majdnem hibátlanul működött minden, azóta azonban átgondolatlan lépések sorozata sújtotta az ágazatot, tette hozzá.

A somogyi kamarai elnököt aggasztja, hogy már évekkel ezelőtt is legalább 800 gyógyszerész hiányzott a szakmából. Pedig csak a megerősítésével lehet küzdeni az óriási méreteket öltő gyógyszerhamisítás ellen. Európában a piac 10 százalékát teszik ki a hamisítványok, évente 500 milliárd eurós adóbevétel-kiesést okozva a költségvetéseknek. Az álpirulákat sufnikban, betonkeverőben bevonatozva, padlón szárítva készítik kréta- és téglaporból. A gyógyszermaffia elleni fellépés szorgalmazói kiemelik: a készítményeket biztos forrásból, elsősorban patikákból szabad beszerezni. Ez a folyamat erősödik: a posta a minap felhagyott a gyógyszerárusítással, és egyre több benzinkút is így tesz.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél