Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. január 07.
Doktori cím a gyógyszerészeknek - origo.hu
A hallgatói összetételének javulását, és a külföldi gyógyszerészhallgatók számának növekedését várja a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának vezetője a felsőoktatási törvény decemberben megszületett módosításától, amely szerint az ötéves egyetemi képzés végén a gyógyszerészek is doktori címet kapnak.

A doktori cím komoly elismerés a gyógyszerészeknek, mellyel a kormányzat és a parlament elismerte, hogy a szakemberek az egészségügy részei és a gyógyítási folyamat fontos részesei; emellett a doktorrá válás tovább erősíti a tudás külföldi elismertségét is - hangsúlyozta kedden Fülöp Ferenc dékán, a kar sajtótájékoztatóján.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a gyógyszerészdoktori cím visszamenőleg is jár minden szakembernek, mivel az orvosokhoz hasonlóan, egész életükön át képzik magukat, tehát tudásuk nem évül el.

Révész Piroska oktatási dékánhelyettes elmondta: a képzés öt éve alatt Szegeden háromszáz kreditpontot kell teljesítenie a hallgatóknak. A kötelező szakmai tantárgyak mellett például a gyógyszerészi joggal, illetve közgazdaságtannal is bővült a tanterv. Ugyanakkor kötelező a természetes gyógymódokkal és a gyógyszerészi gondozással foglalkozó képzés is. Utóbbi a patikai munkát célozza meg, és erre külön klinikai gyógyszerészeti intézet működik a Tisza-parti városban. A hallgatóknak egyébként a gyakorlatok teljesítésére, a magyar patikák mellett, egész Európában, illetve azon kívül is van lehetőségük, az itteni tudás ugyanis nagyon népszerű külföldön. Ezért sok külföldi diák is a szegedi egyetemet választja.

Gáspár Róbert docens a szakma versenyképességéről szólva kifejtette, tulajdonképpen nulla százalékos a munkanélküliség a gyógyszerészek körében. A végzett hallgatókat három-négy álláslehetőség is várja általában itthon és korlátlan lehetőségek külföldön - a patikák mellett számos más területen is, hisz a képzés nagyon sokrétű.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél