Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. január 12.
Februártól újra orvoslátogatói díj - Népszava
Február közepétől a gyógyszergyártóknak újra fizetni kell az ügynökeik után az úgynevezett orvoslátogatói díjat – tudta meg lapunk az egészségügyi minisztérium sajtóosztályától. E díjat két éve vezette be az egészségügyi kormányzat, az Alkotmánybíróság azonban tavaly nyáron eltörölte, mert a törvényben nem határozták meg a fizetési kötelezettség alóli mentességeket. Az Országgyűlés tavaly decemberben fogadta el az új, javított törvényt.

P. T.

Az orvoslátogatói díj visszaállítása ügynökönként 5 millió forintos éves kiadást jelent a gyógyszergyártóknak, az államnak pedig csaknem 10 milliárdos bevételt. Ismételt bevezetését a gyártók a gyógyszerügynöki tevékenység visszaszorításának tartják. A kormányzat szándéka ugyanis az olcsóbb készítmények támogatása, csakhogy az orvosok többsége még mindig az ügynökök által régóta reklámozott, ám drágább szereket írja fel. Pedig a kormány célja éppen a gyógyszerkassza kiadásának csökkentése, ezért is hirdette meg két éve az úgynevezett gyógyszer-gazdasá­gossági programot. Ez azt jelenti, hogy rögzítették az azonos hatóanyagú, legolcsóbb készítmény árát, valamint annak állami támogatását. Az új rendszer lényege a gyártók közötti verseny élénkítése. Ennek hatására csökkenhetnek a gyógyszerárak s ezzel a gyógyszerkassza költségei is.

Bidló Judit, az Innovatív Gyógy­zergyártók Egyesületének igazgatója lapunknak diszkriminatívnak nevezte a gyógyszergyártókra kiszabott díjat, az új jogszabályt pedig formailag és tartalmilag továbbra is hibásnak. Mint mondta, elfogadhatatlan, hogy a kormány így kíván pluszpénzhez jutni, különösen, hogy jelentős egyéb fizetési kötelezettséggel sújtja a gyógyszergyártókat.

Két éve

A gyógyszer-ismertetői tevékenység két év óta engedélyköteles, az Egészségbiztosítási Felügyelet regisztrálja az ügynököket. A gyártó egyszeri hozzájárulásként százezer forintos díjat fizet, majd emberenként 25 ezret. Két évvel ezelőtt csaknem kétezer ügynököt tartottak nyilván.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél