Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. február 25.
Fokozott védelem a patikáknak - MR1 - Közelről
A Magyar Gyógyszerészi Kamara kérésére az országos rendőrfőkapitány elrendelte a gyógyszertárak fokozottabb védelmét.

Műsorvezető: Azzal folytatjuk a délutáni műsort, hogy az elmúlt két és fél hónap alatt öt patikát is kiraboltak. A Magyar Gyógyszerészi Kamara kérésére az országos rendőrfőkapitány elrendelte a gyógyszertárak fokozottabb védelmét. Hogy félnek-e a gyógyszerészek egy újabb támadástól vagy egyáltalán támadástól, ez is kiderül Társi István összeállításából.

Gyógyszerész: Minden zárásnál sajnos még egy ideig rá fogok gondolni.

Tudósító: Egy jó ideig este hét körül tehát csuklani fog az a szolnoki rabló, aki üres kézzel menekült el a gyógyszertárból, mert a patikavezető szembeszállt vele és nem adta oda a napi bevételt.

Gyógyszerész: Nem is nagyon tudtam felfogni, hogy mi történik. Most kezdem csak felfogni igazából, hogy rosszabbul sülhetett volna el a dolog.

Tudósító: Családja, amikor meghallotta, hogy mi történt, akkor ők hogyan reagáltak?

Gyógyszerész: Inkább adtam volna oda a pénzt.

Tudósító: Azt mondták?

Gyógyszerész: Igen. Egy-két perc alatt zajlott le az egész, kolleganőm jött oda hozzám, én hátul dolgoztam a laborban, hogy gyere már, mert követelik a napi bevételt.

Tudósító: És egy fegyvernek látszó tárgy volt nála, magyarul egy pisztoly?

Gyógyszerész: Az volt nála. Most ha azt mondom önnek, hogy játék pisztoly, több mint valószínű, hogy az lehetett, mert ha rendes fegyver, akkor esetleg határozottabban lépett volna fel a fiatalember, illetve belelő a levegőbe és …

Tudósító: … bele tudott nézni a szemébe?

Gyógyszerész: nem nagyon, álarc volt rajta, az arcát nem nagyon láttuk, illetve azt néztem, hogy a kassza zárva van-e. Amikor pedig hátrafordult, akkor egyből a bejárati ajtó kulcsát kerestem, hogy gyorsan rázárjam az ajtót.

Tudósító: Azért zárta rá, hogy vissza ne menjen.

Gyógyszerész: Így van, hogy ne jöjjön vissza, mert én azt hittem, hogy kiment segítséget kérni vagy valaki mással bejön.

Gyógyszerész2: Komoly lélekjelenlét kell ahhoz, hogy egy ilyen helyzetet kezelni tudjanak. De én azt hiszem, hogy nem is nagyon tudja kezelni, ez egy véletlen, hogy ez a hölgy ilyen ügyes volt és ilyen rátermett volt. A rendőrségnek kell megoldania ezt a problémát.

Tudósító: Ezt nem egy pszichológus, hanem egy belvárosi gyógyszertár vezetője mondja. Szerencsére az ő talpraesettségüket és idegrendszerüket még nem tesztelték a rablók.

Gyógyszerész2: Van pánikgomb, rögtön be tudjuk riasztani a rendőrséget. Adott estben nem tudom, hogy mit csinálnánk, azt hiszem, hogy nagyon meg lennénk ijedve mi is. Ha a pénzt követeli, azonnal oda kell adni. Természetesen a kasszában minimálisat kell tartani, éppen megelőzésképpen, nagy szerencséje a patikánknak, egy térfigyelő kamera van éppen velünk szemben, és tulajdonképpen ez biztonságot is jelent számunkra.

Tudósító: Önben nincs akkor félsz cseppet sem?

Gyógyszerész2: Reménykedem, hogy itt nem fog történni semmi.

Tudósító: Két hónap alatt öt patikarablás történt az országban, abban az öt gyógyszertárban is reménykedtek, hogy náluk nem lesz semmi baj, és mégis megtörtént. Majd Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi kamara elnöke levelet írt a rendészeti miniszternek, az országos és a budapesti rendőrfőkapitánynak.

Horváth Tamás: Tarthatatlan, hogy ahol beteg vannak és az emberek feladatukat végzik, betegeket látnak el, ilyen helyen támadások legyenek, de mindenképp fontosnak tartottam azt, hogy kerüljön helyére az a jogi kategória. A gyógyszertár egy közegészségügyi intézmény, az ott dolgozók közfeladatot ellátó személyek, ha őket a foglalkozásuk körében ér támadás, az egy kiemelt súlyú bűncselekmény és azért gondoltam, hogy ebben a levélben segítséget kérek. Ezt a segítséget meg is kaptuk, mind a nappali szolgálati időben, mind pedig az éjszakai ügyeletek idején fokozott járőrszolgálatot teljesít a rendőrség a gyógyszertárak környékén.

Tudósító: Egyetért a levél tartalmával egy fővárosi gyógyszertár alkalmazottja is. Tőlük február 10-én követelte egy ismeretlen támadó a bevételt, majd nem tudni mennyi összeggel, gyalog távozott a helyszínről.

Gyógyszerész3: nagyon szeretnénk, ha fokozottabb védelmet kapnánk valamilyen úton-módon, hát nem tudom, hogy lehet ezt gyakorlatban megvalósítani. Kaptunk is erre az itteni rendőrségtől ígéretet, voltak bent és mondták, hogy rendszeresen fognak járőrözni, támogatjuk mindenképpen ezt a törekvését a kamarának is.

Tudósító: A kamara segítséget kért az önkormányzati szövetségektől is.

Horváth Tamás: Amennyiben olyan település van, ahol most vagy a jövőben terveznek térfigyelő kamera rendszert, vagy ilyen hálózatokat fejlesztenek, akkor kiemelt figyelemmel telepítsék ezeket a gyógyszertárak környékére. Pozitív volt a válasz mind ebben, mind pedig abban, hogy a polgárőr szervezeteket felkérik arra, hogy fokozott figyelemmel legyen a gyógyszertárak környékére.

Tudósító: Add ide a pénzt! Ezt olvashatta az a gyógyszerész, aki elé egy cetlit tolt a rabló. A fenyegetőző férfi 80 ezer forintot kapott a kasszából, a veszprémi gyógyszertár vezetőjét hallják.

Gyógyzserész4: Ez egy keddi nap volt, és azokban az órákban, percekben, amikor maga a cselekmény történt, az embernek minden egyes rezdülésre nyakában dobog a szíve és mindenképpen mély nyomot hagyott bennünk ez az egész.

Tudósító: de hogyan lehetne ezek ellen a dolgok ellen fellépni, mert ez itt a kérdés, hogyha be van kamerázva egy patika, akkor az elrettentő eszköz lehet, vagy alkalmazzanak biztonsági szolgálatot, egy biztonsági őrnek kellene, hogy ott üljön a patikában?

Gyógyzserész4: Bennünket is húz az ág anyagilag, tehát ez drága dolog.

Tudósító: Ön szerint félnek ma Magyarországon a patikusok, a gyógyszerészek?

Gyógyzserész4: Van köztük olyan, aki szorong attól, hogy bármikor bejöhet valaki és a párezer forintos kasszabevételért őt megtámadja. Úgy érzem, hogy a betegellátás és a gyógyszerkiadást, az ezzel kapcsolatos szakmai munka, az odafigyelést azt nagyon zavarja ez a szorongás.

Tudósító: Nekünk betegeknek ez a szorongás, ez nem tehet jót.

Gyógyzserész4: Hát nem, pontosan erről van szó, ezért szeretnénk ezt a helyzetet kezelni.

Tudósító: A fokozott rendőri jelenlétből tapasztaltak már valamit?

Gyógyzserész5: Még nem. Nagyon jól jönne, mert pontosan ezen a részen nincs térellenőrzés sem, nagyon-nagyon jó lenne. Sarki épület a gyógyszertárunk, tehát abszolút rálátás nincsen. Nagyon örülünk neki, hogyha az önkormányzat szán egy kis összeget fokozott védelemre.

Tudósító: Higgye el, hogy nagyon sok emberben az a kép él, hogy hát ha valaki patikát üzemeltet, patikatulajdonos, akkor van neki annyi bevétele, hogy vagyonőrt alkalmazzon vagy saját maga építsen ki egy rendszert, önök most ezt megteszik, de a non-stop boltnál is, meg a szemben lévő pékségben is ugyanezt meg lehetne csinálni, hát mi is fokozott rendőri jelenlétet kérünk.

Gyógyzserész5: Hát ebben igaza van, ahol pénzzel dolgoznak, bármelyik üzlet ezt kérhetnék

Horváth Tamás: Nézze, nagyon sok patikának van bekötve, akár néma módon is riasztórendszere rendőrségre, vagy pedig biztonsági szervezetekhez, de sajnos azt kell mondanom, hogy a gyógyszertárak gazdasági helyzete már nem ugyanaz, mint két évvel ezelőtt volt, kivéve azokat a gyógyszertárakat, amelyek igen nagy forgalmi helyen vannak, és különböző kereskedelmi akciókkal próbálják a forgalmukat koncentrálni és egyre nagyobb forgalmat teremteni. A többi gyógyszertárnak a gazdasági helyzete kifejezetten nehéz.

Tudósító: Tehát az önök kérésének két jelentős pontja van, az egyik az, hogy riasztóan hasson, a másik pedig az, hogy az ott dolgozó ember az biztonságban érezze magát és 100 százalékosan el tudja látni a feladatát.

Horváth Tamás: Pontosan így van, mi ezt szerettük volna elérni, és úgy érzem, hogy ezzel a segítőkészséggel, amivel a rendőrség, és hát a polgárőr szervezetek és önkormányzati szövetségek reagáltak erre, ezek segítik ezt a folyamatot.

mr kossuth rádió >>
2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél