Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. február 13.
Hallás- és vesekárosodást okozhatnak bizonyos antibiotikumok
Hallás- és vesekárosodást okozhatnak bizonyos antibiotikumok azoknál a csecsemőknél, akiknek a genetikai állomány erre érzékeny - erre egy, a napokban publikált brit kutatás hívta fel a figyelmet.

A gyógyszereket, amelyek akár süketséget is okozhatnak Magyarországon is használják. Szabó Miklós csecsemő- és gyermekgyógyász elmondta: egy előzetes vérvizsgálattal kiszűrhetők azok a kisgyermekek, akik érzékenyek az adott antibiotikumokra

Szabó Miklós (csecsemő- és gyermekgyógyász, Semmelweis Egyetem I. sz. Klinikája): - Ha ezeknek az antibiotikumoknak a bevezetésével nagyjából egy időben tisztázott volt az, hogy ezeknek mellékhatása lehet az, hogy halláskárosodást illetve a vesekárosodást okozhatják.

Riporter: - Magyarországon megtalálhatóak, elérhetőek ezek az antibiotikumok?

Szabó Miklós: - Igen, ezeket az antibiotikumokat kiterjedten rutinszerűn használjuk az újszülött gyógyászatban is, úgy ahogyan a felnőttek illetve a gyermekek terápiájában is.

Riporter: - Akkor hogyan tudják kivédeni azt itt Magyarországon, hogy pl. egyes antibiotikumok, amelyek tartalmaznak aminoglikozidot, ne okozzanak süketséget koraszülött gyermekeknél.

Szabó Miklós: - Az a törekvés, hogy az általános gyógyászatban a gyógyszereket a lehető legrövidebb időtartamig használjuk és tényleg csak azokban az esetekben, amikor az feltétlenül indokolt, ez egy általános eljárási rend, és ez részben azt célozza, hogy a gyógyszerek, így az antibiotikumok mellékhatásait is a lehető legminimálisabbra csökkentsük. Az aminoglikozidák esetében egy speciális teendő az, hogy az antibiotikum alkalmazásakor igyekszünk ellenőrizni a vérben kialakuló gyógyszerszintet. Tudjuk azt, hogy melyik az a gyógyszerszint, amelyik toxikus, mérgező, tehát a mellékhatások szempontjából kockázatot jelent, és akkor úgy adagoljuk, módosítjuk a gyógyszernek az adagjait.

Riporter: - Magyarországon kell-e tartani attól, hogy ezek az antibiotikumok a koraszülött gyermekeknél komoly betegséget okozhatnak?

Szabó Miklós: - Természetesen kell tartanunk attól, hogy ezek az antibiotikumok károsodást okozhatnak és mindent meg kell tegyünk azért, hogy ezt a károsodást a minimálisra csökkentsük. Számszerűsíteni viszont nem tudom Önnek azt, hogy ma Magyarországon hány olyan eset van, amikor az aminoglikozida alkalmazása miatt alakult ki valakinek maradandó halláskárosodása.

Riporter: - De ha ilyen mellékhatása van egy gyógyszernek, nem kéne azt betiltani?

Szabó Miklós: - Minden gyógyszernek van valamilyen mellékhatása.

Riporter: - Azt hiszem, hogy ennek az antibiotikumnak így nagyon súlyos mellékhatása lehet.

Szabó Miklós: - Igen, ez egy nagyon-nagyon tragikus és egy nagyon súlyos mellékhatás. A kérdés az az, hogy ha valamit be akarok tiltani azért, mert úgy ítélem meg, hogy nagyon súlyos kockázatokkal jár az alkalmazása, képes vagyok-e valamivel pótolni.

Riporter: - És van ilyen gyógyszer? Vagy vannak ilyen gyógyszerek?

Szabó Miklós: - Hát rövidtávon úgy tűnik, hogy van, hosszú távon viszont elég súlyos kétségek merülnek föl ezeknek a modernebb antibiotikumoknak az alkalmazásával. Egészen élesen merül föl ennek a problematikája.

(Info Rádió: Forrás: Imedia Kft.)

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél