Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. május 25.
Húszéves a Magyar Gyógyszerészi Kamara - informed.hu

Elvárja a Magyar Gyógyszerészi Kamara, hogy a kormány és a parlament a lehető legrövidebb időn belül hajtsa végre a szükséges jogszabály-módosításokat a gyógyszertár-létesítés, -tulajdonlás ügyében és állítsa helyre a gyógyszerészek szakmai-vezetői jogait - hangoztatta Horváth Tamás, a kamara elnöke szombaton Budapesten.

A szervezet megalakulásának huszadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen köszöntő beszédében az elnök felidézte: húsz év alatt egyszerre voltak tanúi, részesei és elszenvedői mindannak, ami a rendszerváltás óta Magyarországon bekövetkezett. Aktív részesei voltak a gyógyszertárak privatizációjának, az új gyógyszerészi egzisztencia kialakulásának és a fejlesztés időszakának.

Alapításakor a kamara első célja a gyógyszerészet szakmai, erkölcsi és anyagi rehabilitációja volt. Ez az első évtizedben a privatizációval és a gyógyszerészi magántevékenység megteremtésével sikerült is. A második évtized azonban sok változást hozott. A folyamat a 2006 végén bevezetett liberalizációval teljesedett ki.

Emiatt a gyógyszerészet ismét szakmai, erkölcsi és anyagi életképességének helyreállításáért küzd - mondta Horváth Tamás.

E küzdelemben sikerült elérni, hogy a gyógyszerek kiadását elhatárolták a kereskedelmi gyakorlattól és törvénybe foglalták a gyógyszerészek foglalkozásdoktori címét. Újabb fejleménynek tekinthetők az Európai Közösségek Bíróságának május 19-én hozott ítéletei, amelyekben a bíróság kifejti, hogy a gyógyszerellátásban a lakosság megbízható és színvonalas gyógyszerellátásának biztosításáért korlátozhatóak a letelepedés szabadságára és a tőke szabad áramlására vonatkozó alapjogok. Az elnök szerint ennek ellenére a magyar jogszabályok a befektetői érdekeket veszik figyelembe.

Horváth Tamás hangsúlyozta: elvárják, hogy a kormány és a parlament a lehető legrövidebb időn belül hajtsa végre a szükséges jogszabály-módosításokat a gyógyszertár-létesítés, -tulajdonlás ügyében és állítsa helyre a gyógyszerészek szakmai-vezetői jogait.

Az ünnepségen kamarai és állami elismeréseket adtak át.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél