Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. július 02.
Klub Rádió a gyógyszer-automatákról

Hankó Zoltán: A gyógyszer-automatáknál nem garantált a gyógyszerésznek a személyes jelenléte és a személyes szakmai segítségnyújtása a betegnek.


Műsorvezető: A Magyar Gyógyszerészi Kamara akár az Alkotmánybírósághoz isk ész fordulni a gyógyszerkiadó automaták ügyében, mondta Hankó Zoltán, a kamara alelnöke tegnap, akit a Reggeli gyorsban üdvözölhetek, jó reggelt kívánok.

Hankó Zoltán: Jó reggelt kívánok.
Műsorvezető: Mi a legnagyobb baj az automatákkal? Az, hogy a törvény helyett miniszteri rendelettel szabályozzák a működésüket?
Hankó Zoltán: Ez az egyik gond. Ha Magyarországon szeretnénk, hogy normális legyen a jogalkotás, akkor mindenképpen figyelembe kell venni. De vannak más gondjaink is a gyógyszerautomaták állításával. Egy kérdéssel hadd kezdjem. Látott-e már Ön Magyarországon cigaretta- vagy alkoholautomatát?
Műsorvezető: Ugye ez szónoki kérdés volt?
Hankó Zoltán: Nem.
Műsorvezető: Hát cigaretta-automatát azt láttam, italautomatát, most ez mire vonatkozik, üdítő italokra?
Hankó Zoltán: Nem, alkoholra. És azért nincsenek ilyen automaták ...
Műsorvezető: Alkoholautomatát nem, de cigarettaautomatát azt láttam.
Hankó Zoltán: Azért nem állítanak ilyen automatát, mert nem tudják garantálni azt, hogy 14 éven aluli személyek is igénybe ne vegyék ezt az automatát. És ugye a gyógyszerek vonatkozásában a gyógyszergazdaságossági törvény - egyébként ezt nagyon helyesen - kiköti, hogy 14 éven aluliszemélyeknek semmilyen gyógyszert ne lehessen adni. Ez az egyik gondunk az automatával. A másik, hogy ...
Műsorvezető: Várjunk csak, az előbb kérdésére felemás válasz született, mivel ön is látott cigaretta-automatát.
Hankó Zoltán: Én nem láttam, megmondom őszintén.
Műsorvezető: Tényleg?
Hankó Zoltán: Én azt tudom, hogy a különféle boltokban, bevásárlóközpontokban a pénztárostól kell kérni a cigarettát, hogyha valaki vásárolni szeretne.
Műsorvezető: Én is így tudom, de azt hiszem a pályaudvarokon, meg ilyen büféknél, meg ilyen helyeken szokott lenni, de lehet, hogy ma már nincsen, mert új jogszabályok vannak...
Hankó Zoltán: Nincsen, és erre való tekintettel...
Műsorvezető: Tehát ön azt mondja, hogy azért is veszélyes lehet, mert nem lehet ellenőrizni, hogy gyerekek, kiskorúak, tehát olyanok, akiknek nem szabadna ezekhez a gyógyszerekhez hozzájutniuk, semmi áron sem, ezek hozzájuthatnak, ráadásul nagyon egyszerűen, semmit nem kell csinálni, csak bedobni pár forintot.
Hankó Zoltán: Igen. Másik szempontunk, ez már nem annyira gyógyszerbiztonsági kérdés, hanem az ellátás minőségével függ össze, az uniós bíróság, és ezt kezdtem előbb mondani, hetekkel ezelőtt egy ítéletben mondta ki, hogy a gyógyszerellátásban a gyógyszerésznek a személyes garanciájára van szükség ahhoz, minőséget és biztonságos ellátást lehessen biztosítani. Most az automatáknál még abban az esetben sem, hogy ha ezeket gyógyszertárak állíthatják, abban az esetben sem garantált a gyógyszerésznek a személyes jelenléte és a személyes szakmai segítségnyújtása a betegnek.
Műsorvezető: Alelnök úr, egy dolgot magyarázzon meg. Ugye azt már elismerhetjük most már, nem tudom, mióta vannak gyógyszertárakon kívül vásárolható, ilyen, nem tudom, rögtönzött patikák, a különböző benzinkutaknál, vagy bevásárlóközpontokban, hogy ezek megbuktak. Tehát nem jött be, nagyon pici a forgalmuk, egy csomóan visszaadták a jogosítványt,hogy áruljanak ilyen gyógyszereket, akkor miért kell ezekkel az automatákkal foglalkozni most?
Hankó Zoltán: Hát azt én nem tudom, hogy miért kell velük foglalkozni, ráadásul 2007-ben egy miniszteri rendeletben már lehetővé tette az Egészségügyi Minisztérium, hogy gyógyszerautomatákat lehessen állítani a gyógyszertáron kívül gyógyszert forgalmazó üzleteknek. Tehát akkor is...
Műsorvezető: Most is ez van, ugye, valami ilyesmi?Hankó Zoltán: Igen, és senki nem élt ezzel a lehetőséggel.
Műsorvezető: Akkor miért kell ezzel foglalkozni, elég gondunk van, azt hiszem, ezeken kívül, tehát azon kívül, hogy gyógyszerautomata most legyen, vagy ne legyen, illetve hogy ezek hogy mennek.
Hankó Zoltán: Teljesen egyértelmű a kérdése, nem az ...
Műsorvezető: Egyértelmű, vagy igazam van?
Hankó Zoltán: Egyértelműen igaza van, nincs értelme ezzel foglalkozni, nem tudjuk, hoyg a minisztérium miért foglalkozik azzal, hogy ezt egy miniszteri rendelet-módosításban mindenképpen rögzítse.
Műsorvezető: Hát ez érdekes. Tegnap volt ugye az egyedi vonalkód premiere, ami ugye teljesen más téma, de érdekes és a gyógyszerekkel abszolúte kapcsolatos. Hogy ment, simán ment minden? Ugyanis az egyedi vonalkód azt jelenti, hogy ... elmagyarázzam, vagy ön?
Hankó Zoltán: Hogyha elmagyarázza, én megköszönöm.
Műsorvezető: Az, hogy hát vannak különböző személyre szabott gyógyszeradagok, anyagok, kedvezmények, satöbbik, amelyeket az ember megvesz a patikákban, ezt az OEP visszaigazolja a számítógépes rendszeren keresztül, és akkor a patikusnak nem kell sok-sok időt eltöltenie azzal, hogy mindenegyes emberrel, akinek saját egyéni kódja van, kitalálja azt, hogy milyen összetételt kaphat, illetve hány százalék kedvezményt tud adni a számára.
Hankó Zoltán: A lényege ennek az új rendszernek a következő: hogy az OEP-nekaz eddigihez képest több adatra van szüksége. Ha a jelenleg is elég sok adminisztrációval terhelt gyógyszertárakat még ezeknek az adatoknak a bevitelével is terhelik, akkor egyrészt lassulhat a gyógyszerellátás, másrészt pedig a gyógyszerészeknek az adminisztrációs terhei az égbe mennek, nem tudnak a beteggel foglalkozni...
Műsorvezető: tehát közvetlen összeköttetésbe tud kerülni a beteg az OEP-pel, magyarul...
Hankó Zoltán: Bocsánat, ezért egy racionális megoldás az, hogy ha ezekkel az egyedi vonalkódokkal a gyógyszerésznek ezt a fajta adminisztrációs terhét csökkentik. Tehát én azt gondolom, hogyha az OEP-nek több adatra van szüksége, akkor a lehetséges technikai eszközöket vegyük igénybe, hogy minél kevesebbet kelljen adminisztrációval foglalkozni. De, jelen pillanatban a vényeknek csak egy része és az orvosoknak csak egy része tudja ezt a szolgáltatást nyújtani. Ez egy átmeneti időszak, mint minden új rendszernek a bevezetésekor van egy átmeneti időszak. Ez azt jelenti, hogy átmenetileg több a gyógyszerészeknek a terhe, és emiatt adott esetben még a betegeknek is lehet kellemetlenségük. Ezért tegnap a kamara elnöke és az OEP illetékes főosztályvezetője egy közös sajtótájékoztatón kérte a betegeknek és a gyógyszerészeknek is a türelmét, ennek az átmeneti időszaknak a tartamára.
Műsorvezető: Mert hogy ugye egy párszor azért lefagyott a számítógép...
Hankó Zoltán: Így van ...Műsorvezető: De utána helyre jött nagyon hamar minden, mert hogy a lefagyáshoz már hozzászokott az OEP számítógépe.
Hankó Zoltán: Ezzel együtt én azt gondolom, hogy a problémán a tegnapi nappal nem jutottunk túl. Itt egy néhány hét, egy-két hónap még mindenképpen várható, amíg még a gyógyszerészek is meg a betegek is, meg az orvosok is ehhez au új rendszerhez fognak tudni igazodni.
Műsorvezető: De úgy tűnik, hogy ez menni fog.
Hankó Zoltán: Én nagyon remélem, hogy igen.
Műsorvezető: Köszönöm szépen, Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke volt a vendégünk, viszont hallásra.

Hankó Zoltán: Én köszönöm, minden jót kívánok.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél