Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. május 25.
Módosítható a gyógyszer-gazdaságossági törvény! - hirextra.hu

Az Európai Unió szerint is módosítható a több mint két éve elfogadott gyógyszer-gazdaságossági törvény - mondta Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke vasárnap az MTI-nek.

Az Európai Bíróság néhány napja meghozott döntése kimondja, hogy a tagállamok nemzeti hatáskörben szabályozhatják a gyógyszerellátást, tehát nem ellentétes a szabad letelepedés és a tőke szabad áramlásának jogával az, ha az állam kizárja a patikalapítási jogból a nem gyógyszerész végzettségűeket - közölte Horváth Tamás.

Magyarországon a gyógyszer-gazdaságossági törvényt ugyanakkor azzal az indoklással terjesztette elő 2006-ban az MSZP-SZDSZ koalíció, hogy egy uniós direktíva alapján nemcsak gyógyszerészek, hanem bárki, bármilyen gazdasági társaság alapíthat patikát. Ez nem igaz, erről szól a mostani bírósági végzés is - tette hozzá.

A bíróság által most meghatározott szempontokat be kell építeni a magyar szabályozásba, ez jelentheti a törvény módosítását vagy megsemmisítését is. Az Európai Bizottság a bírósági döntés ismeretében nem fogja megtámadni a magyar államot, ha ezt megteszi - mondta a kamarai vezető.

"A magyar államnak megvan a lehetősége, hogy az elmúlt két és fél év tapasztalatait leszűrve belássa azt, hogy a gyógyszer-gazdaságossági törvény nem hozott javulást, sőt rontotta a gyógyszerellátás színvonalát" - hangsúlyozta Horváth Tamás.

A gyógyszer-gazdaságossági törvény életbe lépése óta folyamatos gyógyszerellátási és minőségi problémák is felmerültek, a patikák nem tudnak készletezni és megjelentek a hamis gyógyszerek - közölte.

A gyógyszer-gazdaságossági törvényt 2006. november 21-én fogadta el az Országgyűlés.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél