Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. január 29.
MULTITERROR Magyarországon - Napi Ász, január 29.
Miközben kisvállalkozások sora megy csődbe, eladhatatlan a magyar mezőgazdasági termék, sorra zárnak be a kis üzletek, rettegnek a gyógyszertárak, kórházak, a multik csak jönnek, terjeszkednek és bagóért veszik fel, rúgják ki az olcsó magyar munkaerőt. Vajon meddig? Van-e kiút? Lesz-e segítség?

A mögöttük álló korlátlan anyagi háttér miatt olyan előnyt élveznek a multinacionális gyógyszertárláncok, amelyekkel a hazai patikákat kiszorítják a piacról. Ha ez a tendencia folytatódik, a külföldi tulajdonú láncok monopolhelyzetbe kerülhetnek. Az egyik mufti például minden recept után száz forint kedvezményt ad, és ezzel az akcióval akár több száz forintot is spórolhat egy kisnyugdíjas.

- Az árkedvezmények jogkövető biztosítása nem ütközik tőrvénybe. Kérdés azonban az, hogy ez mit szülhet rövid és hosszú távon. A multinacionális gyógyszertárak tőkeereje össze sem mérhető a családi betéti társaságokéval, így várható, hogy megszerzik a piacot, de ennek az lehet a következménye, hogy a kisebbek bezárnak. Így egy falu akár patika nélkül maradhat. Így több lesz az ügy kárvallottja hosszútávon, mint a haszonélvezője rövidtávon. Ugyanis előfordulhat, hogy egy multi kampányszerűen, átmeneti időre csökkenti csak az árait, de ha már monopolhelyzetbe kerül, akkor az akció megszűnik - mondta lapunknak HORVÁTH TAMÁS, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, aki kifejtette azt is, hogy erre egy megoldás lenne, ha ismét tiltanák a támogatott gyógyszerek körében az árengedményeket, és egységesen szabályoznák az árakat. - Nem hagyhatjuk tönkre menni a hazai patikákat az átmeneti előnyökért! - tette hozzá felhíva arra a figyelmet, hogy például egy családi vállalkozásban működtetett gyógyszertár eltűnésével akár a személyes kapcsolatok is odavesznének. - Olyan jó, hogy az utcánkban van egy patika. Közel van, bármikor leszaladhatok, soha nem kell sorba állnom, és minden bajomra van egy-két szava a patikusnak, hiszen ismer évtizedek óta. Sajnálnám, ha bezárna mondta lapunknak SZÉKELY ANTALNÉ nyugdíjas.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél