Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. március 27.
Nanokristályokkal a hamis gyógyszerek ellen

Tudósok olyan speciális, fluoreszkáló nanokristályokat fejlesztettek ki, amelyek segíthetnek a hatóságoknak - a forgalomba kerülő egyéb hamisítványok mellett - a hamis gyógyszerek mennyiségét is visszaszorítani - írja a The News portál.

A nanokristályok olyan egészen apró anyagok, amelyeknek legnagyobb kiterjedése nem haladja meg a 100 nanométert. A kvantumpontok nagyon apró félvezető nanokristályok, amelyeket fémek sóiból állítanak elő. Jellemző rájuk, hogy ha lézerrel világítják meg őket különböző hullámhosszú fénysugarakat bocsátanak ki. Napjainkban egyre elterjedtebbé válik a használatuk az orvostudományban, a biotechnológiában, az informatikában és az energiaiparban egyaránt.

A Nanosys és a Life Technologies szakértői most olyan speciális kvantumpontokat fejlesztettek ki, amelyek a hamisítás elleni küzdelemnek is hasznára válhatnak. Ezek a részecskék a legkülönbözőbb állagú anyagokkal elegyíthetők, sőt szinte bármilyen felületre nyomtathatók. A különböző színben fluoreszkáló kvantumpontok sajátos mintát alkotva akár egyedi azonosítóként is szolgálhatnak a gyártók számára. A kvantumpontokat tartalmazó azonosító és biztonsági kódok csak speciális eszközök alkalmazásával válnak láthatóvá. Alkalmazásuk jelentősen hozzájárulna ahhoz, hogy a hatóságok könnyebben tudják azonosítani az eredeti és a hamis termékeket.
Ez a módszer a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben is segíthet, ha a gyártók a gyógyszerek és gyógykészítmények csomagolásán is elhelyeznének kvantumpontokat tartalmazó biztonsági jelzést. A jelzések segítségével mind a hatóságok, mind a gyógyszerellátási láncban résztvevő forgalmazók, patikák, egészségügyi szervezetek megbizonyosodhatnának a termék eredetiségéről.
A Nanosys és Life Technologies közleménye szerint a kutatók már dolgoznak a technológia továbbfejlesztésén, hogy a kvantumpontok alkalmazhatósága a legegyedibb igényeknek és elvárásoknak is megfeleljen.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél