Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. február 23.
Nyolc település patika nélkül - szoljon.hu
Míg a nagyobb városokban számos patika található, addig van olyan falu, község, ahol egy sincsen. Az ott élők eltérő módon próbálják megvásárolni a szükséges gyógyszereiket.

Hunyadfalva kis település, így hát gyógyszertára sincs. Az ott élők mégsem panaszkodhatnak arra, hogy nem jutnak hozzá az orvos által felírt pirulákhoz. Egy helyi lakos kérdésünkre elmondta, a helyi falugondnok mindenkitől összegyűjti a recepteket és Kőtelken kiváltja azokat. Olvasónk szerint az ellátásuk ilyen módon megoldott.

Tiszagyenda még viszonylag szerencsés település a patikaellátottság terén. A településen minden nap délután fél kettő és három óra között nyitva van a gyógyszertár. A helyi önkormányzattól kapott információink szerint Tiszaroffról jár át egy gyógyszerész hölgy. Bár a szolgáltatás nem egész napos, de a nyitva tartási idő alatt mindenki meg tudja vásárolni a számára szükséges szereket. Mint azt megtudtuk, próbálkoztak azzal is, hogy a helyi orvos árusítsa az egészséget visszaadó, megtartó szereket, de az ÁNTSZ állítólag kifogásolta ezt a megoldást. Így megszűnt ez a lehetőség.

Tiszaburán egyetlen patika áll a helyi lakosok szolgálatára. Megkérdeztük a gyógyszertár egyik munkatársát, vajon egész nap nyitva vannak-e. Elmondta, szinte egész nap várják a „vásárlókat”, akik naponta reggeltől estig kiválthatják a recepteket. Kivéve pénteken, mert akkor már délután egy órakor bezárnak.

Bár 2004 és 2007 között növekedett Csataszög lakosságának a száma, ám még így is a kistelepülések közé sorolható. Gyógyszertára nincsen, de a helyi önkormányzat igyekszik segíteni az ott élőknek, főképpen az időseknek. Nagykörűbe és Szolnokra járnak a lakosok megvásárolni a szükséges tablettákat. Április elsejétől szeretnének alkalmazni egy olyan személyt, aki az időseknek nyújt segítséget. Az új szociális törvény egyik pontja lehetővé teszi, hogy a már nem fiatal korosztályhoz tartozóknak gyógyszervásárlásban, bevásárlásban segédkezzenek.

Tiszapüspökiben egy fiókgyógyszertár van, de mindent megkapnak a helyi lakosok, amire szükségük van. Információink szerint ha reggel igényelnek egy gyógyszert, de éppen nincsen belőle, délutánra már az üzletben van.
Dr. Kokovay Katalin regionális tiszti főgyógyszerész szerint nem jellemző megyénkre, hogy egyre kevesebb a patika a kistelepüléseken.
— Csak egy gyógyszertár szűnt meg Jászfényszarun, a Szent Anna gyógyszertár, de a településen van másik patika. Az ugyanakkor tény, hogy nem is nyílt új gyógyszertár kistelepülésen — mondta el érdeklődésünkre dr. Kokovay Katalin.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél