Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. március 31.
Rég nem látott mértékben drágulnak a gyógyszerek áprilistól - mfor.hu, március 31.
Áprilistól több száz gyógyszer támogatását csökkenti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). Ez bizonyos készítmények esetében jelentős drágulással jár a fogyasztók számára.

Rég volt ilyen mértékű áremelkedés, ráadásul a válság is fokozza a helyzetet. Kérdés, mennyire helyettesíthetőek a megdrágult gyógyszerek, és mi van, ha valaki már nem bírja fizetni őket. Mfor.hu háttér.

A mostani támogatáscsökkentés, azaz áremelkedés több száz gyógyszert, hatóanyagot érint. A támogatás megvonása eltérő mértékű: a gyógyszerek egy része csak egy-kétszáz forinttal drágul, de vannak olyan készítmények is, melyek ára ezer forinttal nő.

A változás több gyógyszercsoportot is érint: a szív- és érrendszeri orvosságok esetében a drágulás nem haladja meg a 350 forintot. Jóval több támogatást vonnak el a gyomorgyógyszerek esetében, az úgy nevezett agyfényezők (agyértágítók, egyéb agyi betegségek gyógyszerei) egy részénél pedig teljesen megszűnik az eddigi támogatás, mely esetenként néhány száz, akár ezer forintos különbséget is jelenthet. A változások az allergiagyógyszereket is érintik.

A rendelet alkotói a megtakarításon túl a felesleges gyógyszerfogyasztást kívánják csökkenteni - véleményük szerint az intézkedések a kevésbé hatékony gyógyszereket érintik. Ezzel vitatkoznak az orvosok, gyógyszerészek, szerintük az engedélyezett gyógyszerek hatékonysága között nem lehet így különbséget tenni. A felesleges gyógyszerfogyasztás pedig szintén nem egyértelmű, mivel nehéz az összehasonlítás.

Sokan hivatkoznak az EU átlagra, ám kérdés, mit veszünk alapul az összehasonlításhoz. A gyógyszerköltés euró összege ugyanis változhat annak függvényében, hogy a támogatást mérik-e, vagy a lakosság által fizetett részt; a dobozfogyasztás összehasonlítása pedig szintén sekélyes, hiszen sok helyen eltérő a csomagolás. Ezzel együtt a megkérdezett szakemberek nem tartják igazán gyógyszerfalónak a magyar lakosságot - annak ellenére sem, hogy a kelleténél jóval gyakrabban járunk orvoshoz (már egy láz vagy hasmenés esetén is).

Lefutott a licit a generikus gyógyszereknél

Egy vezető gyógyszergyártóval történt háttérbeszélgetésből kiderült, hogy a gyógyszeripar nem sokat tehet a támogatás-megvonás ellen. A gyógyszerár-emelkedést ugyanis az OEP és a minisztérium közti megállapodás eredményezi.

Igaz, a fogyasztó nemigen tud különbséget tenni, hiszen számára a végeredmény ugyanaz: többet kell fizetni, de érdemes kihangsúlyozni, hogy miért. Persze megoldás lehetne, ha a támogatásmegvonást a gyártók árcsökkenéssel kompenzálnák, de erre kevés az esély.

Eddig egyébként a lejárt szabadalmú gyógyszerek újragyártásánál merült fel az árcsökkentési lehetőség. Ezek száma azonban egyre inkább fogy, a meglévők árait pedig már olyan mértékben licitálták le, hogy azokat nem lehetne tovább csökkenteni – véli Szabó Ferenc, a Hungaropharma Gyógyszerforgalmazó Zrt. vezérigazgatója. Ráadásul a jelenlegi euróárfolyam és a gazdasági helyzet szintén nem az árcsökkentésnek kedvez.

Sokan már az áremelkedésre is immunisak

Egyes vélemények szerint sajnos kiszámíthatatlan következményei lehetnek az áremelkedésnek, hiszen most még a nehéz gazdasági helyzet is közbeszól. A szakembereknek nincsenek erre vonatkozóan jóslatai, hiszen nem volt még ehhez hasonló helyzet a közelmúltban. Más vélemények szerint pedig hiába árérzékeny a magyar fogyasztó, a betegek szinte már immunisak a gyógyszerár-emelkedésre - tehát most sem lehet jelentős forgalomváltozásra számítani a patikákban pusztán az áremelkedés miatt.

Erdős Éva háziorvos szerint azonban félő, hogy több beteg nem fogja rendesen szedni a gyógyszereit. Valahol ugyan csak egy-kétszáz forint a különbség, de idősebb korban nagyon ritka, hogy csak egy gyógyszert kelljen szedni. Tehát az áremelkedés tömegeket érinthet érzékenyen, miután a leggyakoribb betegségek gyógyszereiről van szó.

Sok betegnél a gyógyszerfegyelem így is hagy kivánnivalót maga után. "Rengetegszer tapasztaljuk, hogy a betegek nem szedik rendszeresen a gyógyszert - főleg olyankor, ha annak elhagyása nem okoz közvetlen fájdalmat, rossz érzést. Sokan nem szedik be például a vérnyomást szabályozó készítményeket, mert a magas és alacsony vérnyomás nem mindig jár tünetekkel. Hosszú távon azonban váratlan következményei lehetnek a gyógyszerelhagyásnak" - mondta lapunknak a doktornő.

Vannak gyógyszerek, melyek rendszertelen szedése, elhagyása életveszélyes, vannak, melyeknél ez "csak" kellemetlenséget okoz (például az agyfényezők esetében). Ugyan most nagyon széles a megdrágult orvosságok spektruma, ezzel együtt érdemes orvosunknál vagy gyógyszerészünknél érdeklődni, mennyire helyettesíthető az adott szer, ha semmi esetre sem bírja el pénztárcánk a drágulást.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél