Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. szeptember 03.
Rengeteg a tévhit - Metropol
A vevők szívesen fordulnak hozzánk tanácsért - mondta el lapunknak Rab István gyógyszerész. Gyakran kérnek segítséget tőlük például egy konkrét panasz, tünet kezeléséhez, sok a kérdés a mellékhatásokról és a párhuzamosan szedett készítmények egymásra hatásáról.

A gyógyításra a gyógyszerek mellett más lehetőségek is léteznek - ez általánosan ismert tény lett. Viszont tíz emberből három véli úgy, hogy gyógyításra teljes biztonsággal csak a gyógyszerek alkalmasak - derül ki a kutatásból, amely a hitekről és tévhitekről is szól. ÖTSZÖR, TÍZSZER ANNYI TERMEK van a gyógyszertárak polcain, mint tíz éve - tudtuk meg a fővárosi, X. kerületi Paracelsus patikában.
- A vevők szívesen fordulnak hozzánk tanácsért - mondta el lapunknak Rab István gyógyszerész. Gyakran kérnek segítséget tőlük például egy konkrét panasz, tünet kezeléséhez, sok a kérdés a mellékhatásokról és a párhuzamosan szedett készítmények egymásra hatásáról.
A kutatásból kiderült: sok a tévhit, a fogalomzavar a gyógyszerek és más készítmények kapcsán. Nem tudjuk, mi a különbség köztiik, és melyiket hogyan ellenőrzik. Fontos kérdés a receptre felírt gyógyszerek helyettesíthetősége is. Ma már ugyanis többféle gyógyszert kiírhat az orvos, ugyanazzal a hatóanyaggal, az árkülönbség pedig akár egy-kétezer forint is lehet.
- A hatóanyagok ugyanazok a különböző termékek esetében, csupán más gyártótól származnak mondta Rab István, aki azt is hozzátette: ők csak olyan termékeket ajánlhatnak helyettesítésre, melyeket az Országos Gyógyszerészeti Intézet egyenértékűnek minősített azzal, ami helyett ajánlják. Ezt is elsősorban akkor teszik meg, ha ezt a vevő külön kéri a patikustól. És persze a patikusok, különösen a kisebb vidéki telepilléseken, ismerik is a törzsvevőiket. Így ez egyfajta bizalmi szakmának tekinthető, az ismerős gyógyszerésznek ugyanis mindenki szívesebben számol be a problémáiról. - Nálunk a vendégek nyolcvan százaléka törzsvásárló, sokszor azt is észrevesszük, ha a kezelésükben valami változás állt be - vélekedett Rab István.
A segítségre, úgy tűnik, szükségünk is van, hiszen a megkérdezett patikusok szerint a betegek többsége nem jár utána, milyen hatóanyagai vannak az egyes termékeknek. A recept nélkül kapható készítmények esetében például előfordulhat, hogy a biztos gyógyulás reményében valaki megvásárolja a piacon fellelhető összes készítményt. Ezek hatóanyaga azonban gyakran megegyezik, így kétszer-háromszor akkora dózist juttatunk ezekből a szervezetünkbe, mint ha egy készítményt fogyasztanánk. A túlzott gyógyulási vágy így akár nem kívánt mellékhatásokhoz is vezethet. "A hazai lakosok fejében fogalomzavar van az egyes termékkategóriákat illetően."
Fogalomzavarok
Egy felmérés szerint sok fogalomzavar is van: a gyógyszerek, gyógyhatású készítmények és gyógynövények, és a nem gyógyszer típusú készítmények közti fogalomzavart jól mutatja, hogy 10 lakosból 8-9 szerint a gyógyszer legfőbb megkülönböztető jegye más gyógyító termékekhez képest "csupán annyi'; hogy alkalmazása orvosi felügyelet mellett történik. A lakosság 7o%-a abban a hitben él, hogy a gyógyhatású készítmények ugyanolyan szigorú ellenőrzésen mennek át, mint a gyógyszerek. Az étrend-kiegészítők kapcsán a legnagyobb tévhit az, hogy a készítmények forgalomba hozatalához engedély kell: a hamis állítással egyetértők aránya 91%! Szintén hamis az az állítás, hogy ezeket a szereket nem lehet túladagolni. A gyógyhatású készítményekről a lakosság 8o%-a hiszi (rosszul), hogy ezen termékek gyártóit folyamatosan ellenőrzik. A felnőtteket reprezentáló felmérést a Szinapszis Egészségügyi Piackutató és Tanácsadó Kft. végezte a Magyar Gyógyszerészi Kamarával együttműködve.
2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél