Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. március 10.
RTL Klub – Fókusz
Döbbenetes, de a piacon úgy adják-veszik a kizárólag receptre kapható gyógyszereket is, mint a cukrot.

Mv.: Döbbenetes, de a piacon úgy adják-veszik a kizárólag receptre kapható gyógyszereket is, mint a cukrot. Rejtett kamerával indult riporterünk beszerző körútra és szakértőt is vitt magával. Hamar rábukkantak mindenre. Jó csodaszerre is, de kábítószerként nyilvántartott tablettát is tudtak volna venni. Elgondolkodtató, hogy bárki – egy gyerek vagy egy gyógyszerfüggő beteg is – hozzájuthat így bármihez.

(rejtett kamerás felvétel)

R.: Nem tudják, gyógyszert valahol tudnék itt a piacon venni? Mert az előbb beszéltem egy sráccal, de ők csak hétfőn tudnak.

Név nélkül: Milyen kellene aranyoskám?

R.: Hát nem tudom, milyen van?

Név nélkül: T…,R…

(riport)

(Zacher Gábor): Bele lehet halni egy ilyen nyugtató altatószer túladagolásba is. Részben azért, mert beszűkíti a tudatállapotot. Részben azért, mert az illető eszméletlenné válik. Nem fog működni a garatreflexe és esetleg a gyomrában lévő gyomortartalom ugye hát belecsorog a légutakba és egész egyszerűen megfullad.

(rejtett kamerás felvétel)

Név nélkül: Ha más kell, azt is tudok szerezni, bármit.

R.: Micsodát? Mert akkor mondom neki.

Név nélkül: V…-t, nyugtatót, fájdalomcsillapítót, bármit. Amire szüksége lehet gyógyszerben, azt nagyjából meg tudom szerezni.

(riport)

R.: Vény nélkül, megrendelésre. Új fogalom született a feketepiacon. Rejtett kamerával kutattunk az illegális gyógyszerkupacban, mi mindent kaphat egy gyógyszerfüggő, ha van elég pénze rá. Segítségünkre volt Dr. Zacher Gábor toxikológus, aki már az első árusnak feladta a leckét. Amikor is érdeklődve kérdezősködött a kipakolt kolloidos üvegek tartalmáról.

(rejtett kamerás felvétel)

Név nélkül2: Ismeri a kolloidokat?

Zacher Gábor: Igen, hallottam már róluk. És mire ajánlja?

Név nélkül2: az ezüst-kolloid például hasonlóan működik, mint az antibiotikumok. Csak ez természetes. Baktériumölő, gombaölő. Gyulladásokat lehet.

Zacher Gábor: Öblögetni vele?

Név nélkül2: Öblögetni is és gargarizálni is. És le lehet nyelni utána.

Zacher Gábor: Lenyelni, aha.

Név nélkül2: Külsőleg is lehet, például lábgombára.

(riport)

Dr. Zacher Gábor (toxikológus főorvos, Péterfy Sándor Utcai Kórház): Ugye ezüst-kolloiddal, ha valaki elkezdi öblögetni a száját, akkor egész jó esély van arra, ha netán van higanyos fogtömése, hogy akkor abból fölszívódik, kioldódik a higany. És így már lehet valakinek a fogtöméstől mérgezése.

R.: Egy laikusnak akár 600 vagy 800 forintért is eladhatnak 2 dl furcsa színű vizet is és azt mondják,hogy ebben biztosan benn van. A hölgy szerint ez nem kínai, hanem thaiföldi. Komoly minőségi változás.

(rejtett kamerás felvétel)

Név nélkül2: a cink pedig hát a sejteknek, férfiaknak nagyon sok mindenre. Például a férfiak egy része attól impotens, hogy nincs elég cink.

Zacher Gábor: Nincs elég cinkje, aha.

(Riport)

R.: Ez valószínűleg Zacher doktornak is sok volt. Rövid kérdezősködés után találunk rá egy fiatalemberre, aki készségesen felajánlja, hogy telefonon megkérdezi egy ismerősét, a ki valószínűleg tud nekünk segíteni, hogyan szerezzünk 2 mg-os nyugtatót. Zacher doktor tanácsára keressük ezt a dózist, mert ez a legerősebb. Mondjuk úgy, hogy öngyilkossági toplistás gyógyszer. A kórházba kerülő 8 és félezer betegből a kórháztól kapott tájékoztatás szerint körülbelül 2-3 ezer hasonló altató-nyugtatócsoporttal mérgezi magát.

(rejtett kamerás felvétel)

Név nélkül3: Tömegnövelőtől kezdve ilyeneket tudok, szteroidokat azokat tudom. Szerintem, ezeket tudom inkább. Lehet, hogy van valami más gyógyszer is. Kérdezzük meg a telefonszámot?

R.: Szerintem kérdezzük, aha.

(Riport)

R.: És elindul a lánc, lánc, gyógyszerlánc, aminek a telefon túloldalán lévő férfi még mindig nem a vége.

(rejtett kamerás felvétel)

Név nélkül3: Csak annyit szeretnék még, hogy nekem ismerős a hölgy, úgyhogy majd olcsóbban add, ha tudod, jó.

Rendben van, nagyon szépen köszönöm.

(riport)

R.: Tíz perc alatt ismerős hölgy lettem, akinek nyugtató kell. A találkozásra a gyógyszerárus az édesanyjával jött. És itt meg kell jegyeznünk, hogy a kormányrendeletben minősülő veszélyes pszichodrog anyagok forgalmazása is büntethető cselekmény.

(rejtett kamerás felvétel)

Név nélkül4: Úgy beszéltük meg, hogy 2500 egy doboz, ugye? Na most nekem az exbarátnőm, akivel tegnap összevesztem, lemondta az övét. Úgyhogy van már nálam 120, ha gondolod, elviheted 2750-ért.

(riport)

R.: A receptre kapható árnál 170 forinttal több a 30 darabos nyugtató. Négy dobozzal elő is kerül a mami szatyorjából.

(rejtett kamerás felvétel)

R.: És ez így gyógyszerésztől van? Vagy honnan van?

Név nélkül4: Patikus.

R.: Patikus. Akkor biztos jó.

Név nélkül4: A patikából hoztam ki. De ami nem olyan jellegű, azt meg külföldről hozatom.

(riport)

Zacher Gábor. Abszolút. Abszolút ez egy gyári kiszerelés, gyári csomagolás, és ha meglessük, akkor ez még érvényes is 2013-ig szedhető, addig jó. Külső, ez az. Van benne tájékoztató, nagyon fontos. Ugye ez az, amit nem nagyon szoktak elolvasni az emberek. Ha elolvasná, akkor meg nem szedné be, mert le van írva, hogy meg lehet halni a szövődményeitől.

R: Ijesztő tudni, hogy egy gyógyszerfüggő, akinek egy 30 darabos kiszerelés másfélnap alatt elfogy, ilyen könnyen hozzájuthat a nyugtatóhoz. Az interneten pedig tömegével találni olyan hirdetéseket, ahol alig használt kúpot, injekciót, tüdőrák elleni gyógyszert 279 ezer forintért ajánlanak. A toxikológiára bekerült betegek vendégkönyvében a Honnan szerezte? Rovatban az van írva, hogy szomszédasszonytól, feketepiacról, adták, vagy találtam. És az e fajta ballépésekre nem mindig van recept. Arra viszont igen, hogy hogyan adjuk le azt a négy doboz nyugtatót a gyógyszertárban.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél