Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. március 18.
TV2 – Tények reggel, március 18.
Drágább lesz 460 féle gyógyszer, szív- és allergiagyógyszerek, többek között, mert valamelyiknek csökken, valamelyiknek megszűnik a támogatása. A kormány a válságra hivatkozik. Kevesebben dolgoznak, kevesebb a járulék, kevesebb a pénz a gyógyszerkasszában. 30 milliárdot vonnak ki az egészségügyből, a Fidesz szerint nem volna szabad.

R.: - A szokásos allergia tesztre jött Bartha Gusztávné.

Név nélkül: - Kutyaszőr allergia...

R.: - Minden negyedik ember allergiás valamire Magyarországon, de egész Európában is.

Nékám Kristóf (allergológus): - ...táján még új betegek jelentkeznek...

R.: - És minden évben egyre többen lesznek allergiások.

Név nélkül: - Hát az allergiás gyógyszerekre körülbelül 3-4 ezer forintot költök és...

R.: - Áprilistól viszont az eddiginél körülbelül másfélszer, kétszer többet fog, mondja az allergológus.

Nékám Kristóf: - Hát mindenekelőtt nagyon rossz üzenet a pollenallergiásoknak, légúti allergiásoknak, mert a...

R.: - 460 gyógyszeren lesz kisebb a támogatás. Ebben vannak allergia, de szívgyógyszerek is.

Horváth Tamás (elnök, Gyógyszerészi Kamara): - Jelentős átrendezések lesznek, hogy, ami eddig 55-ös volt az 25-ös lesz. Ami 25-ös...

R.: - A gyógyszerészkamara azt mondta: csak tegnap délután tudták meg a változásokat.

Horváth Tamás: - Nem volt igazi egyeztetés, hogy akár a gyártói oldallal, akár pedig a forgalmazói oldallal. Vagy hát nem tudom betegszervezetek például mit szóltak ehhez?

R.: - Az egészségügyi minisztert telefonon, útban Szentesre értük el. Azt mondta a gyors lépés a gazdasági válság miatt történik.

Székely Tamás (egészségügyi miniszter): - Mikor a februári e-alap mérleget meghúztuk, tehát a bevételek és kiadások egyenlegét, akkor látszott, hogy baj van. Ezért kellett gyorsan reagálni.

R.: - 2009 elején ugyanis már csökkent a foglalkoztatottság és így csökkentek a járulékfizetések. Vagyis szerintük a gazdasági válság miatt kell az egészségügyben 30 milliárdot megspórolni. A Fidesz szerint ennyi pénzt nem lehet kivonni.

Mikola István (Fidesz, volt egészségügyi miniszter): - ...számláról gyógyszerek elérhetőségének a jelentős megnehezüléséhez vezet.

R.: - A miniszter azt mondta: ha nem jön közbe valami extrém, nem várható esemény, újabb egészségügyi megszorítás 2009-ben már nem lesz.

Mv.: - A telefon túlsó végén pedig Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke. Jó reggelt kívánok!

Horváth Tamás (elnök, Magyar Gyógyszerészi Kamara): - Jó reggelt kívánok!

Mv.: - Mely betegségekre használt készítmények drágulnak és mennyivel?

Horváth Tamás: - Ahogy ez a bejátszásban elhangzott, az asztma allergiás gyógyszereknek körülbelül 2 milliárd forinttal kell többet fizetni majd a betegeknek, akik ezeket használják, hiszen itt az emelt támogatás csökken. Helyesebben megszűnik és csak a 25 százalék marad. A gyomorsav probléma... szolgáló gyógyszereknél ugyanez a helyzet, hogy az emelt támogatás megszűnik és 55 százalékos támogatás lesz itt is, hát körülbelül egymilliárddal többet kell majd kifizetni. Agyi keringés gyógyszereinknél ott a magasabb, 55 százalékos támogatás alacsonyabb lesz, 25 százalék és hát itt is olyan milliárdos nagyságrendű az emelkedés a betegek számára.

Mv.: - Ön szerint elképzelhető, hogy kevesebben vesznek, jutnak gyógyszerekhez az emelés miatt?

Horváth Tamás: - Ez egészen biztos. Mi látjuk azt folyamatosan, hogy most is nehezen tudják az emberek kifizetni a gyógyszereiket. Egyébként az előterjesztő is egy 5 százalékos forgalomcsökkenéssel számol eleve ezután a támogatáscsökkentés után.

Mv.: - Mit szólnak hozzá, hogy a gazdasági válsággal magyarázza a miniszter?

Horváth Tamás: - Nézze, azon, az a megjegyzés, hogy ha nem jön közbe semmi, akkor az idén már nem lesz egészségügyben megszorítás, ez nekem nem sokat mond, ne haragudjon. Első két hónap változásai után járulékcsökkenése után egy hónapon belül egy ilyen mértékű változtatás történik, akkor nem igazán lehet tudni, hogy kilenc hónap még az év hátra levő részében mi várható vagy pedig mi fog történni. Ha nem tudjuk, akkor stabilitás nincs se a beteg számára, se a gyógyszert forgalmazók számára. Így egyedül csak a költségvetésnek vagy hát a kasszának lehet stabilitást teremteni. De hát másnak is szüksége van arra, hogy tervezhesse a kiadásait.

Mv.: - Horváth Tamásnak köszönjük az információit!

Horváth Tamás: - Köszönöm szépen!

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél