Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2008. augusztus 26.
Várják a 13 milliárdos árréskiesés kompenzálását - Világgazdaság

Ma tárgyalnak a patikákról Ma tárgyal a pénzügyi és az egészségügyi tárca a patikusok képviselőivel a gyógyszertári ágazat romló pénzügyi helyzetének okairól, a szükséges változtatásokról – tudtuk meg Hankó Zoltántól, a Magyar Gyógyszerész Kamara alelnökétől.

A kormányszintű intézkedés azért sürgős, mert 2007. januártól 13 milliárd forinttal, 50 milliárdra csökkent a gyógyszertárak árrésbevétele, pedig ebből kell fenntartaniuk magukat. Az árréstömeg mérséklődésének elsődleges oka, hogy az orvosságok árához nyújtott tb-támogatás jelentősen kevesebb lett, s az ezzel együtt járó lakossági térítési díj növekedése miatt visszaesett a forgalom. Közrejátszott azonban az orvosságok termelői árának jelentős csökkenése is.

Az OEP folyamatos árlicitet hirdet a gyógyszercégeknek, ennek hatására tavaly 959 készítmény lett olcsóbb, átlagosan 23 százalékkal – mondta a Világgazdaságnak Molnár Márk, az OEP gyógyszerügyi főosztályának a vezetője. Ez év első negyedében további 512 patikaszer ára átlagosan 6,48 százalékkal mérséklődött, július 1-jén pedig újabb 407 termék 3 százalék feletti áresése történt meg. Ma van olyan készítmény, amelyik a negyedébe kerül, mint egy éve, és csak elvétve akad olyan hatóanyagú szer a tb által támogatott 4600 orvosság között, amelyik az Európai Unióban olcsóbb.

S ami a lakosságnak és az OEP-kasszának jó, az rossz a patikáknak. A generikus gyógyszerek programja révén ugyanis csökken a tb és a betegek gyógyszerkiadása, ám a patikák árrésbevétele is. Ma már a gyógyszertári forgalom 10 százalékánál csupán 1 százalék az árrés, ezért a kamara az árrésrendszer korrekcióját kéri a hatóságoktól. A gyógyszertárakban készített, magisztrális orvosságokért járó díj összege is 2001 óta változatlan. Hankó Zoltán szerint ez havonta egy átlagos patikában nem éri el a minimálbér összegét. Közel egy éve a kormányfő azt ígérte: mivel a gyógyszerészek kiveszik a részüket a generikusprogramból, ellentételezés jár a számukra – emlékeztet az alelnök. Tetemes összeget takarít meg ugyanis az OEP azzal, hogy a patikusok az olcsóbb hatóanyagú készítményt ajánlják. Ám a 3 milliárd forintos kompenzációs ígéretből semmi sem lett; ennek állítólagos oka, hogy a Pénzügy és az Egészségügyi Minisztérium nem tud megegyezni abban, technikailag hogyan juttassák el a pénzt a patikáknak. Abban sincs egyetértés: a gyógyszerészek is megkapják a biztosítottak ellenőrzéséért páciensenként járó 25 vagy 12 forintot.

A kormány kiemelten kezeli a gyógyszerellátás biztonságát, 450 millió forint költségvetési támogatást biztosított a kis jövedelmezőségű gyógyszertáraknak – tájékoztatott a szaktárca. Ezt szolgálja a 80 millió forint szolidaritási díj és az e felett ténylegesen befolyt 41 millió. Nem zárkózik el a jogszabályi keretek között rendelkezésre álló többletforrás biztosításától sem. A tárca dolgozik a gyógyszerészkamara számára is elfogadható, jogszerű megoldáson.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél