Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2008. április 11.
A NEK szerint trükközne a kormány a regionális pénztárakkal
Magyar Hírlap NICZKY EMŐKE Vissza kell vonni az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt, és az egyszervezetű, társadalmi egészségbiztosítási alapú, szolidaritáselvű rendszerről szóló javaslatot kellene napirendre tűznie a parlamentnek a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) szerint.

Pós Péter, a NEK levezető elnöke emlékeztetett arra, hogy a kerekasztal szakértői által kimunkált törvénytervezetet a Fidesz fölkarolta, de a törvényhozás egészségügyi bizottságának kormánypárti többsége többször is elutasította. A kerekasztal most azt kéri a parlamenti pártoktól, tegyék lehetővé, hogy a törvénytervezet a parlament elé kerüljön. Gilly Gyula, az alternatív civil tervezetként is emlegetett törvényjavaslat egyik kidolgozója szerint attól, hogy a szocialisták nem engednék be a magántőkét a pénztárakba, azok még
megőriznék üzleti formájukat, hiszen részvénytársaságokként működnének. A részvénytársaság pedig bármikor eladható, illetve nyereségérdekeltté tehető.

Ugyanakkor a testület fölszólítja a kormányt, tárja föl a szenvedélybetegek ellátásának valós helyzetét, ne hagyja magukra a szenvedélybetegeket és családjukat. A kerekasztal úgy határozott: fölkéri a kormányfőt, akadályozza meg, hogy az április végén távozó Horváth Ágnes egészségügyi miniszter "tovább rontsa az ágazat és a benne dolgozók helyzetét". A NEK szerint forrást kell találni a vizitdíj és a kórházi napidíj kiesett bevételeinek pótlására is, különben az érintettek jelentős része csődbe jut, ami veszélyeztetné a betegellátást. A grémium foglalkozott a gyógyszer-gazdaságossági törvény hatásaival is. Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészkamara elnöke szerint felül kell vizsgálni a támogatási rendszert. A patikákkal kapcsolatban pedig azt mondta: ha nem változtatják meg a gyógyszertárak helyzetére vonatkozó passzusokat a törvényben, akkor kezelhetetlen állapot jöhet létre, mert máris érzékelhető jelei vannak a patikacsődnek. A hivatásrendi testület elnöke szerint újból kötelezővé kellene tenni a kamarai tagságot, hogy a szabályrendszert számon lehessen kérni. Szijjártó Péter: válsághelyzet van az egészségügyben "A kormány felelőtlensége miatt soha nem látott káosz alakult ki az egészségügyben, a koalíciós pártok egymással vannak elfoglalva, az ország problémáival senki nem foglalkozik" - mondta tegnap Szijjártó Péter. A Fidesz szóvivője hozzátette: miközben a kormányfő arra kérte a távozó minisztereket, hogy már ne hozzanak hosszú távú döntéseket, a bukott egészségügyi tárcavezető pártalapú káderdöntésekre készül, mivel a tárca alá tartozó intézmények vezető beosztásaira olyan rövid határidővel írt ki pályázatokat, hogy azok elbírálása még hivatali idejére esik.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél