Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2008. április 30.
Dr. Székely Tamás OEP főigazgató lesz az új egészségügyi miniszter
Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága április 29-én hallgatta meg dr. Székely Tamás miniszterjelöltet az OEP főigazgatóját. A jelölt csökkenteni szeretné az egészségügy átpolitizáltságát, növelné az egészségügyi szakmák presztizsét.

Fontosnak tartja, hogy pontos és a normavilágosság követelményének megfelelő jogszabályok szülessenek. Ehhez a szakmai szervezetekkel – a jogalkotásról szóló törvény előírásainak betartásával – az egyeztetéseket szükségesnek tartja. Elmondta, hogy a gyógyszer-gazdaságossági törvénynek és a jogviszony-ellenőrzésnek komoly szerepe van a tb-kassza betartásában. Az egészségbiztosítás részleges privatizációjáról szóló törvény sorsát illetően több megoldást is elképzelhetőnek tart. Indokoltnak tartja az ún. „korbácsrendelet” újragondolását. A kisgyógyszertárak talpon maradását célzó intézkedésekre vonatkozó szocialista képviselői kérdésre válaszolva elmondta: tud arról a kezdeményezésről, mely szerint egy érdekeltségi rendszert alakítanának ki a generikus helyettesítésre, azonban nem tudja, hogy az előkészületek hol tartanak. A kezdeményezést több szempontból fogja értékelni. A kérdéshez kapcsolódva megemlítette, hogy a szolidaritási adóból befolyt összegnek csak egy részét igényelték a jogosult kispatikák és meg kell vizsgálni, hogy ennek mi az oka.

Dr. Székely Tamás a képviselők által feltett kérdésekre kb. 1 óra időtartamban válaszolt. A szocialista képviselők „új hangnem, új módszer és új stílus” megjelenését köszöntötték, a KDNP szerint a jelölt felkészültségével és elemző stílusával „nem illik bele ebbe a kormányba”. A Fidesz az eddig elrontott helyzetek javítására tett törekvéseket értékelte és kiemelte, hogy a gyógyszertárak nemzeti érdekkörben tartása fontos feladat. A bizottság a szocialista és szabaddemokrata képviselők támogatásával alkalmasnak tartja dr. Székely Tamást a miniszteri poszt betöltésére.

Miután dr. Horváth Ágnes egészségügyi minisztert április 30-i dátummal menesztették, dr. Székely Tamás a miniszteri esküt május 5-én teszi le.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél