Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2008. március 05.
Ingyen szívgyógyszerek - olcsóbb egészségügy

Ha szívinfarktus után valamennyi páciens ingyen kapná meg a szükséges gyógyszereket, a betegek tovább élnének és a biztosítók költségei is csökkennének - mutatta ki egy amerikai tanulmány

Ha szívinfarktus után valamennyi páciens ingyen kapná meg a szükséges gyógyszereket, a betegek tovább élnének és a biztosítók költségei is csökkennének - mutatta ki egy amerikai tanulmány

 

Az egyik bostoni kórház külön részleget szervezett a gyógyszer-gazdaságtudomány kutatására, ahol a szakemberek azt vizsgálták, milyen költségvetési és egészségügyi változást jelentene, ha olcsóbbá tennék infarktus után a betegek gyógyszerellátását.

A számítás a nemzetközi kezelési irányelvekben szükségesnek tartott készítményekre vonatkozik. A kutatók hangsúlyozták, hogy a sokat reklámozott csodaszerek, táplálék kiegészítők és multivitaminok - amelyek hatásosságát soha nem bizonyították - nem szerepelnek a listán.

Szükségesnek négy gyógyszercsoportot tekintettek, amelyekből valamelyiket infarktus után szinte minden beteg folyamatosan szed. A kis adagú aszpirin, a bétablokkoló szerek, a vérnyomáscsökkentő és az erek állapotát javító ACE-gátlók vagy ARB-készítmények, végül a koleszterincsökkentő statinok az orvosi irányelvekben szereplő kezelés részei, amelyekkel a szívroham ismétlődése jó eséllyel megelőzhető.

A kutatás vezetője szerint ezek igen hatásos, viszonylag olcsó gyógyszerek, ám a forgalom áttekintéséből kiderült, hogy sokkal kevesebb szívbeteg használja a számára létfontosságúnak számító gyógyszereket, mint ahánynak erre szüksége volna.

Az úgynevezett bétablokkoló készítmények a szívroham után több vizsgálat szerint is meghosszabbítják a betegek életét, ennek ellenére az infarktust követő időszakban csak a betegek 46 százaléka szed ilyen gyógyszert folyamatosan. A koleszterincsökkentő szereket is csak a betegek fele kapja.

2018-2023 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél