Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. február 16.
Novemberben lejár a vakcina szavatossága - Magyar Nemzet

Magyar Nemzet 2010. február 16.

Novemberben lejár a vakcina szavatossága

A tárca szerint még érdemes oltani H1N1 ellen

Még nem tudni, mi lesz a sorsa annak az 1-1,3 millió adag új influenza elleni vakcinának, amelyet megrendelt az állam, de nem használt fel. Az Egészségügyi Minisztérium szerint továbbra is érdemes oltani, mert a járványnak lesz második hulláma, szakemberek szerint azonban így is szinte biztosra vehető, hogy jelentősebb vakcinamennyiség marad majd raktáron. Ezek- nek pedig legkésőbb novemberben lejár a szavatosságuk.

Az állam négymillió adag térítésmentesen beadható vakcinát vásárolt, körülbelül 4,4 milliárd forintért. Mint azt Kárpáti Zsuzsa, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKT) főigazgatója lapunknak elmondta: ebből a mennyiségből már csak 800 ezer van az állami raktárakban, de valószínűleg további 300-5 00 ezer felhasználatlan ampulla lehet a tisztiorvosi hivataloknál és a háziorvosoknál. A térítésmentesen beadott injekciók számát sehol sem tudták megmondani. Az ÁNTSZ-nél annyit tudtunk meg, hogy február 12 -ig 3 396 534-en kapták meg a vakcinát, ám ebben a számban nemcsak a térítésmentességre jogosultak vannak benne, hanem azok is, akiknek fizetniük kellett az oltóanyagért.

Térítésköteles oltásra - a patikáknak és a cégeknek - 670 ezer adagot rendelt és adott ki az EKT.

Az Egészségügyi Minisztériumban és az ÁNTSZ-nél nem foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy mi lesz a sorsa a megmaradó H1N1 elleni vakcináknak, mindkét intézményben kitérő választ adtak az ezt firtató kérdésünkre. A meglévő készletekre még szükség lehet tavasszal, ha a fertőzések száma ismét emelkedik. A korábbi tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy az influenza több hullámban támad, így várható, hogy február-márciustól ismét megnő a fertőzöttek száma. Ezért azt javasolják a tárcánál, hogy aki eddig nem oltatta be magát, az tegye meg most. - A kormány a rendelkezésre álló teljes mennyiséget szeretné felhasználni mondta a napokban Székely Tamás egészségügyi miniszter. Magyarországon tehát nem érzik úgy a döntéshozók, hogy indokolatlanul sokat rendeltek a vakcinából. A tárcavezető cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint vita van a kormányon belül az esetlegesen megmaradó ampullák külföldi értékesítéséről.

Más uniós országokban is magyarázkodásra kényszerültek az illetékesek, miután kiderült, hogy jelentősen túlbecsülték országukban az igényt, azaz nyakukon marad több millió, nem ritkán több tíz millió vakcina. Ok most szintén a külföldi értékesítésben bíznak, így szabadulnának ugyanis a felesleges mennyiségtől. A 65 millió lakosú Franciaország például több mint 90 millió adagot rendelt (ez a mennyiség 45 millió embernek lett volna elegendő, mert itt olyan oltóanyagot használnak, amelyet elvileg kétszer kell beadni ahhoz, hogy hatásos legyen). Eddig azonban mindössze 5-6 millióan kérték az oltást. A párizsi egészségügyi minisztérium ezért most Katarnak, Egyiptomnak, Mexikónak és Ukrajnának akarja eladni fölössé váló készleteit. Németország 50 millió adagot rendelt, de a 82 milliós lakosságnak csak öt százaléka (négymillió ember) oltatta be magát, ezért Berlin Afganisztánnak és Ukrajnának akar szállítani. Moldova, Koszovó, Mongólia és a Maldív-szigetek pedig segélyképpen ingyen szeretne kapni a felesleges vakcinából.

Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója így kommentálta a helyzetet: közegészségügyi válsághelyzet esetén jobb az óvatosság irányában tévedni. "Mindannyian jobban szeretnénk mérsékelt járványt látni nagy oltóanyagkészletekkel, mint súlyos járványt alkalmatlan vakcinával" - nyilatkozta a főigazgató. A WHO a világjárványról szóló túlzott jóslataival január végén az Európa Tanács is nyilvános meghallgatáson foglalkozott. Több EPképviselő szerint az új influenza nem valóságos pandémia, hanem áljárvány, amelyet a gyógyszeripari lobbi a veszély eltúlzásával erőltetett a világra, hogy minél több oltóanyagot adhasson el. Ezt azonban a WHO kategorikusan cáfolta.

A másik lehetőség a Magyarországon megmaradó vakcina felhasználására, hogy azt ingyen odaadják mindazoknak, akik még hajlandók beoltatni magukat.

Erre a Fidesz már korábban is tett javaslatot. Kérdésünkre az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztályán azonban azt mondták, hogy egyelőre biztosan nem teszik ingyenessé mindenki számára az oltást.

Ha lejár a vakcina szavatossága, akkor két lehetőség kínálkozik. Az egyik, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézetnél meg kell hosszabbítani a lejárati idejét, ezt tették egyébként nemrég az állami antivirális gyógyszerkészlet egy részével is. Kérdés, hogy erre a gyakran mutálódó influenzavírus esetében lesz-e lehetőség.

Ha nem, akkor a lejárt szavatosságú oltóanyagot meg kell semmisíteni. A gyártó Omninvest Kft. által leszállított mennyiség szavatossági ideje egyébként egy év. A legelőször, tehát tavaly nyár végén gyártott adagokat a minisztérium szerint már felhasználták, de miután novemberben már a teljes megrendelt mennyiség az állami raktárakban volt, így legkésőbb novemberben minden ampullának lejár a szavatossága.

Az oltópontok többsége itthon a csekély érdeklődés miatt nemrég bezárt, csak az ÁNTSZ regionális kirendeltségein kijelölt oltópontok fogadják a jelentkezőket.

Egyébként a háziorvosnál kérhető az oltás.

Az ÁNTSZ utolsó - a múlt előtti hétre vonatkozó - adatai szerint a megbetegedések száma ugyanúgy alakult, mint egy héttel korábban. Körülbelül 15 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél