Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. február 18.
A Klub rádió a gyógyszer-automatákról

Mv.: Alkotmánybírósághoz fordult a Magyar Gyógyszerészi Kamara a gyógyszer-automaták üzemeltetését lehetővé tévő miniszteri rendelet miatt. Szerintük az automaták nem felelnek meg a gyógyszerforgalmazás szabályainak és nem lehet kizárni, hogy 14 éven aluliak is gyógyszerhez jussanak, pedig azt törvény tiltja. Turák Péter összeállítása.

R.: Úgy látszik, nem szóltak az egészségügyi minisztereknek, hogy rendeletalkotás előtt a kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezzék meg gyógyszerészeiket. A történet zanzásítva: Még 2007-ben Horváth Ágnes hozott egy rendelkezést, miszerint a gyógyszertárakon kívül gyógyszerforgalmazásra engedélyt kapott üzletek automatát is üzemeltethetnek. Tavaly év végén Székely Tamás ezt kiegészítette. Megengedte, hogy immár a gyógyszertárakban is működjenek automaták, feltéve, hogy azokat a betegforgalom számára is nyitva álló helyiségben helyezik el és csak a gyógyszertáron kívül is forgalmazható gyógyszereket tartalmaznak. Hankó Zoltánnal, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnökével való beszélgetésem kiderült: ők bizony ebben jócskán látnak kockázatokat és mellékhatásokat.

Hankó Zoltán: Gyógyszer-automatából 14 éven aluli gyermek is vásárolhatnak gyógyszert, ez biztonsággal nem zárható ki.

R.: Az egyik forgalmazó cég vezetője erre azt mondta, hogy csak lakcímkártyával lehet vásárolni, az pedig igazolja, hogy 14 éves kor alatt, vagy fölött van-e a vásárló.

Hankó Zoltán: Igen, és hogyha az unokám elviszi a lakcímkártyámat, vagy akárkiét? Biztonsággal nem lehet kiszűrni. Az alkoholnál és a cigarettánál is az automaták alkalmazásának a tilalma pont amiatt van, hogy személyesen győződhessen meg az eladó arról, hogy aki alkoholt vagy cigarettát akar vásárolni, az ténylegesen a 14 éves életkorhatárt átlépte.

R.: Közbevethetnénk, hogy egy gyógyszertárban azért csak kiszúrják, ha egy gyerek bűvészkedik az automatával. De kétségtelen, hogy nem zárható ki az eset. Ugyanakkor éppen a közös helyiség juttat egy abszurditást Hankó Zoltán eszébe.

Hankó Zoltán: Ott van egy szakember, de nem a szakembernek a segítségét kérem, hanem odamegyek egy automatához és megnyomom a gombot és tőle veszek különféle gyógyszereket. Én ezt szakmailag egy abszurd helyzetnek tartom.

R.: Arra gondoltam, hogy ha a szakemberek esetleg annyira elfoglaltak, hogy öten-hatan állnak sorba, akkor esetleg használhatók ezek az automaták. Tehát ilyen szempontból annyira nem tűnt nekem abszurdnak.

Hankó Zoltán: Azok a gyógyszerek, amelyeket az automatából forgalmazni lehet, azok a forgalomban lévő gyógyszereknek csak egy töredékét tartalmazzák. Viszonylag kevés az olyan beteg, aki csak és kizárólag gyógyszertáron kívül forgalmazható gyógyszert szeretne vásárolni. Összesen 30-31 hatóanyag, durván 470 készítménye az, ami gyógyszertáron kívül is forgalmazható.

R.: A kamara az abszurditás mellett alkotmányellenességet is gyanít, ezért az Alkotmánybírósághoz fordult.

Hankó Zoltán: Véleményünk szerint gyógyszer-automatákból történő forgalmazásnak szabályozására a miniszternek csak abban az esetben van joga, hogyha erre a parlamenttől törvényi felhatalmazást kap. Az alkotmánybírósági megkeresésnek másik eleme, hogy ez a szabályozás hiányos, összesen egyetlen egy mondat jelent meg a gyógyszertárakban elhelyezhető automatákkal kapcsolatban, hogy gyógyszer-automatából csak gyógyszertáron kívül is forgalmazható gyógyszer értékesíthető. Nem beszél arról, hogy ennek az automatának hő-, nedvesség-, fényviszonyokat – amelyek a gyógyszer eltartásánál kötelezően figyelembeveendőek –, teljesíteni kell. Mennyire biztonságos a működése? Tehát rengeteg sok olyan dolgot nem rögzít, amit egy jogszabályban rögzíteni kell. Például azt is, hogy mit nevezünk automatának.

R.: A kamarának már a 2007-es rendelet sem tetszett, de az még nem érintette érzékenyen a gyógyszerészeket. Most azonban belelt a pohár – mondja az alelnök.

Hankó Zoltán: Látva ezt a bizonytalan helyzetet, ami a 2007-es szabályozás kapcsán kialakult, egyetlen egy olyan gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazásra engedélyt kapott üzlet sem volt, amelyik gyógyszer-automatatát üzemeltetett volna. Úgy tudjuk, hogy nem egy olyan gyógyszer-automata gyártásban, forgalmazásban érdeket cég van, amelyik patikai kapcsolatit kihasználva patikákban a gyógyszer-automaták elhelyezését forszírozza.

R.: Akkor önök szerint ez áll a háttérben.

Hankó Zoltán: Vádaskodni nem akarok, de egészen biztos, hogy itt üzleti megfontolások vannak a háttérben.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél