Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. február 24.
Most igazgatók kezében van a rezidensek sorsa - Magyar Hírlap

Nem kapcsolódhatnak be az idén a rezidensképzésbe az egyetemeken korábban végzett orvosok, mert az őket oktató, munkáltató kórházak számára kiírt - február 1-jén lezárult - támogatási pályázatnak az volt az egyik feltétele, hogy az intézmények frissen végzettekkel töltsék fel gyakornoki helyeiket. Ez azt jelenti, hogy akik eddig gyermeket neveltek, tudományos fokozat megszerzésére készültek, vagy netán nem kerültek be a rezidensképzésbe, most hiába próbálkoznak. Papp Magor, a szakorvosjelölteket képviselő Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) elnöke szerint ezzel a megkötéssel az Egészségügyi Minisztérium súlyos diszkriminációt követett el, megsértette az esélyegyenlőséget, ezért az MRSZ jogi lépésekre készül.

Papp Magor elképesztőnek nevezte a felvételi eljárás körüli hercehurcát is. Első körben tavaly született döntés arról, hogy a szakorvosjelölteknek bizottság előtt kell vizsgázniuk, amelyben a képző kórház is képviseli magát. Egy későbbi módosítás azonban eltörölte volna a szóbelit, Papp Magor szerint azért, mert a tárca belátta, hogy ha be akarja tartani saját rendelkezését, több száz vizsgabizottságot kellene összehívni. Végül úgy módosult a táncrend, hogy megmaradt a szóbeli, de csak a munkáltató előtt kell majd bizonyítani.

A helyzetet bonyolítja, hogy az elérhető száz pontból maximum hetvenet az egyetemi tanulmányok alapján, harmincat pedig a szóbelin lehet elérni. Csakhogy Papp Magor szerint "nincs olyan felkészületlen felvételiző, aki ötven pont alatt jelentkezne szakképzésre". Így a helyben szerezhető harminc dönti el a kérdést, ami viszont - vizsgabizottság és minőségbiztosítási kontroll híján - az adott kórház igazgatóján múlik majd. Az MRSZ attól is tart, hogy az igazgatók esetleg azt a jelöltet szemelik ki sokak közül a meglévő néhány helyre, akivel a számukra legelőnyösebb szerződést köthetik meg, ami viszont nem feltétlenül jó a rezidensnek is. A szervezet fölszólítja az Egészségügyi Minisztériumot, hogy azonnal függessze föl a szakorvosképzésre vonatkozó rendeletét, amellyel egyébként - Székely Tamás szakminiszter hétfői parlamenti kijelentésével ellentétben soha nem értettek egyet.

2018-2023 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél