Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. március 01.
Másodfokon a patika ügye - Magyar Hírlap

Veszélybe került az Andrássy út utolsó régi üzlete

Továbbra is kétséges, hogy megmarad-e az Andrássy úton mintegy 120 éve működő Opera patika. Mint ismeretes, az új tulajdonos csaknem két éve bezárta a gyógyszertárat, a műtárgyi védelmet élvező bútorokat pedig engedély nélkül lebontotta, s ezzel jelentős kárt okozott a sugárút utolsó régi boltberendezésében.

Öt és fél millió forintos bírsággal sújtotta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) az Opera patika új tulajdonosát, amiért illegálisan elbontotta és az épület egy hátsó helyiségébe szállította a gyógyszertár évtizedek óta műtárgyi védelemben álló 19. századi koloniál stílusú bútorzatát. A tulajdonos megfellebbezte az elsőfokú döntést, az ügy jelenleg másodfokon van. Lassan két éve annak, hogy az Andrássy út 26. szám alatt nem működik az Opera patika, bejáratánál "a gyógyszertár megszűnt" felirat olvasható. Állítólag a tulajdonosnak nem éri meg patikát működtetni, ezért zárta be az üzletet.

Az értékes szekrénysortól és körbefutó galériától megszabadított helyiség akár vendéglátó-ipari egységgé is alakítható - állítólag ez az ötlet is felvetődött. A ház lakóinak több mint a fele tiltakozott a meleg konyhás vendéglátóhely ellen. A budapesti városvédők is felemelték hangjukat a változás ellen, mert nem értik, miért nem tud életben maradni az üzlet a főváros egyetlen sugárútján, amikor a külső kerületekben ötszáz méterenként akár három-négy gyógyszertár is nyílik. Attól tartanak, hogy újabb világmárka szemelte ki magának a boltot, az elmúlt években elszaporodó felső kategóriás üzletek sorában.

Ez utóbbi folyamatot nem ellenzik, de tartanak attól, hogy mindez az épített örökségünk elvesztésével jár majd.

Amiatt, hogy a bútorzat a portállal együtt fennmaradjon, a tulajdonosváltást követően a KÖH ideiglenes védelmet biztosított az Andrássy út 26. szám alatti épületnek. Az üzlet funkcióváltását azonban semmi nem tiltja, vagyis, ha a műtárgyi bútorokat nem őrzik meg, akkor elvben bármilyen boltot nyithatnak a patika területén. Roszinszky Bella, a Budapesti Városvédő Egyesület terézvárosi képviselője aggodalmát fejezte ki az üzletbelső további sorsát illetően.

"Több Andrássy úti példát is ismerünk, amikor kijátszották az eredeti belső megtartására vonatkozó szabályt" - mondta.

A városvédő arra is emlékeztetett, hogy a fővárosban kevesebb mint tíz védendő berendezésű üzlet van, a patika azonban ezek sorában is különlegesnek mondható, mert itt találták fel a gyógypemetefű cukorkát.

A KÖH az eredeti állapot visszaállítására is kötelezte a tulajdonost, az üzlet hasznosításába azonban nincs beleszólása. A műemlékvédők szerint a berendezés és a portál együttesen az Andrássy út műemlékiségének nélkülözhetetlen része.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél