Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. március 01.
Meghátrált az egészségügyi miniszter

A Magyar Nemzet február 22-én számolt be arról, hogy indokolatlanul korlátozza az ápolók tevékenységét egy most megjelent rendelet: önállóan például nem köthetnének be infúziót vagy katétert, s nem adhatnának intravénás injekciót sem. A kifogásolt rendelet szerint az OKJ-s végzettségű ápolók - akik a legnagyobb arányban végeztek önállóan, rutinszerűen, orvosi utasítás alapján bizonyos feladatokat - a jövőben ezt csak egy úgynevezett licencvizsgához kötve tehetnék. Csakhogy ilyen licencvizsgát most még nem lehet szerezni, az erre vonatkozó jogszabály meg sem jelent, az előkészítése késik. A Magyar Kórházszövetség arra szólította fel az intézményvezetőket, hogy ne hajtsák végre a jogszabályt, mert összeomlik a betegellátás. A minisztertől azt kérték: helyezze hatályon kívül a rendeletet. „Az Egészségügyi Minisztérium új rendeletének betű szerinti betartása a betegek ellátatlanságát jelentené. Márpedig nem lehet olyan jogszabályt végrehajtani, amely a páciensek életét közvetlenül veszélyezteti” - vélekedett Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Ezért a kórházszövetség mellett a Magyar Szakdolgozói Kamara, illetve a Magyar Ápolási Egyesület is azt kéri Székely Tamás egészségügyi minisztertől, hogy függessze fel a rendeletet.

A sajtóhír kapcsán Székely Tamás egészségügyi miniszter rendkívüli sajtótájékoztatót tartott február 22-én a parlamentben, ahol a tárcavezető bejelentette, hogy nem függeszti fel a rendeletet, a nővéreknek, az egészségügyi szakdolgozóknak azokat a feladatokat kell ellátniuk, amelyeket a szakképzettségük alapján elvégezhetnek.

A miniszter rendíthetetlen kitartása a betarthatatlan rendelet mellett tovább bőszítette a kórházak vezetőit, a Magyar Nemzet február 23-ai száma arról adott hírt, hogy a fekvőbeteg-ellátó intézmények több mint fele már jelezte, hogy nem hajtja végre az ápolók jogosítványait szűkítő egészségügyi minisztériumi rendeletet. Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) leendő elnöke, a Veszprém Megyei Kórház főigazgatója, a Gyurcsány-kormány volt egészségügyi minisztere úgy fogalmazott: folyamatosan érkeznek a visszajelzések az intézményvezetőktől, amelyek szinte egyöntetűen arról szólnak, hogy végrehajthatatlan az új jogszabály.

Egy nappal később február 24-én Székely Tamás ismét összehívta a sajtó képviselőit, és bejelentette, hogy a szakmai szervezetek nyomására módosítja nagy vihart kavart rendeletét. Így továbbra is adhatnak intravénás injekciót és beköthetnek infúziót az ápolók. „Fontos jogszabályról van szó, amely garantálná, hogy mindenki csak azt a tevékenységet végezhesse, amelyre a képzettsége szól. Nem adjuk föl az erre vonatkozó elképzeléseinket, de hajlandók vagyunk a rendeleten változtatni, miután a kórházvezetők azt állították, hogy veszélybe kerülhet a folyamatos betegellátás” - szögezte le Székely Tamás.

A tárcavezető a sajtótájékoztatóján bejelentette azt is, hogy az Egészségügyi Minisztérium egészségpolitikai szakállamtitkára, dr. Medgyaszai Melinda szakállamtitkári megbízatásáról 2010. február 22-vel lemondott. Medgyaszait ugyanakkor a Közép-dunántúli Regionális Egészségbiztosítási Pénztár igazgatójának nevezték ki. A február 25-ei Magyar Hírlap szerint hat évre bebetonozták az államtitkár.

A Népszava február 25-én megjelent számában a nap embere Székely Tamás egészségügyi miniszter volt.

A sajtó továbbra is foglalkozott a kispatikák nehéz anyagi helyzetével. Február 22-én Hankó Zoltán, a kamara alelnöke volt az MTV Ma reggel című műsorának vendége. Az alelnök elmondta: a kamara értelmezése szerint a gyógyszerellátás az egészségügynek a része, egy közszolgálat, amelynek a közjót kell szolgálnia. 2006-ban a gyógyszertárak száma 2000 körüli volt, és ezek úgy többé-kevésbé egyensúlyban működtek. Azóta több mint 400 új gyógyszertár létesült. Az árrés tömeg, amelyből ezeknek a gyógyszertáraknak működésüket biztosítani kell – a gyógyszerbeszerzést, munkatársakat, egyebeket kifizetni – ez nemhogy növekedett volna ez idő alatt, hanem csökkent.

Február 23-án a hiroshir.hu-nak Tantó Miklós, a BAZ megyei gyógyszerészi kamara elnöke azt nyilatkozta, hogy csak az említett megyében 25 új gyógyszertár nyílt 2007-óta. A patikáknak egyre nehezebb lesz forráshoz jutniuk, amelynek következtében először az ellátásuk romlik, nő a tartozásuk és nem tudják fenntartani magukat. Ez elsősorban a kisebb vidéki gyógyszertárakra lesz jellemző, pont ahol a leginkább szükséges a működésük - tette hozzá.

Február 24-án a teol.hu „Az Ön kedvenc patikája is bezárhat” címmel közölt összeállítást a kis patikákról. Dr. Gellér Gabriella, a Tolna megyei kamara elnöke a hírportálnak elmondta: Tolna megyében 55 patika működik, ezek negyven százaléka, 20-22 kapott állami támogatást tavaly decemberben. A támogatás azoknak a kis gyógyszertáraknak járt, hol a településen csak egy gyógyszerész dolgozik, s heti 40 órát nyitva tart. Az idén már csak a nagy patikák által befizetett úgynevezett szolidaritási adóból kaphatnak a kicsik.

A Napi Gazdaság február 25-ei cikke szerint adóterhek alatt nyög a gyógyszeripar. Túl magasnak tartja a magyarországi gyógyszeripar által fizetett adótartalmak mértékét Bogsch Erik, a Richter Nyrt. vezérigazgatója. A kutatás-fejlesztésre valamennyi regionális gyógyszeripari szereplőnél többet áldozó magyarországi társaság tavaly 23 milliárd forintot költött K+F-re, amely meghaladja a Richter 2009-es árbevételének 20 százalékát.

Magyar Hírlap március 1-én arról írt, hogy veszélybe került az Andrássy út utolsó régi üzlete a mintegy 120 éve működő Opera patika. Mint ismeretes, az új tulajdonos csaknem két éve bezárta a gyógyszertárat, a műtárgyi védelmet élvező bútorokat pedig engedély nélkül lebontotta, s ezzel jelentős kárt okozott a sugárút utolsó régi boltberendezésében.

Öt és fél millió forintos bírsággal sújtotta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) az Opera patika új tulajdonosát, amiért illegálisan elbontotta és az épület egy hátsó helyiségébe szállította a gyógyszertár évtizedek óta műtárgyi védelemben álló 19. századi koloniál stílusú bútorzatát. A tulajdonos megfellebbezte az elsőfokú döntést, az ügy jelenleg másodfokon van. Lassan két éve annak, hogy az Andrássy út 26. szám alatt nem működik az Opera patika, bejáratánál "a gyógyszertár megszűnt" felirat olvasható. Állítólag a tulajdonosnak nem éri meg patikát működtetni, ezért zárta be az üzletet.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél