Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. március 02.
Molnárnak ajánlják, forduljon orvoshoz

Magyar Nemzet 2010. március 2.

Molnárnak ajánlják, forduljon orvoshoz

Alig jelent meg, máris megütközést keltett Molnár Lajos, a Gyurcsány-kormány volt SZDSZ-es egészségügyi miniszterének könyve. Írás helyett forduljon inkább orvoshoz - javasolta neki hivatali elődje, Rácz Jenő.

Nem mond igazat Molnár Lajos, vagy rosszul emlékszik reagált a könyv rá vonatkozó részére Rácz Jenő. Lapunknak elmondta: ha a szerzőnek kóros emlékezetkiesése van, akkor forduljon orvoshoz. Molnár azt írja Ráczról: "A szocialistáknak az egészségüggyel kapcsolatban semmilyen tervük, előkészített anyaguk nem volt, csak több évtizedes, idejétmúlt nézeteik. Konkrét szakmai ellenérveket, kritikát kérünk írásban. Rácz Jenő ekkor egy vastag dossziéra mutatott, hogy itt van, de kérésre sem adta át. A tárgyalás végén már állva, kis csoportban beszélgetve kinyitottam a dossziéját, amiben csak üres géppapír volt."

- Messziről jött ember azt mond, amit akar. Főleg utólag - ezt már Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke nyilatkozta. Róla azt írta Molnár: "Négyszemközti beszélgetésre hívtam a MOK elnökét, s elmondtam mindazt, amiben együtt kellene dolgoznunk. Gondolkodik, mondta, megbeszéli az elnökséggel, s jelentkezik. Vagy az elnökségi ülés hosszú, vagy még mindig a minisztériumban keres." A kamara szerinte nem volt partner a jogszabályalkotásban sem. Éger ezt cáfolta, bár elutasították Molnár kártékony politikáját.

- Egyszer visszautasítottuk ajánlatát, hogy működjünk közre a kötelező kamarai tagság megszüntetéséről szóló jogszabály elkészítésében. Nem vettünk részt a kamara tönkretételében. Miután ezt közöltük, véleményezésre sem kaptuk meg a törvénytervezetet, ami miatt Alkotmánybírósághoz fordultunk.

A testület kimondta, a kormány ezzel törvényt sértett, igaz, a jogszabály maradt - emlékezett az elnök, hozzátéve: csak Molnár minisztersége idején terjesztettek a parlament elé nagy horderejű ágazati változtatásokat, a szakma megkérdezése nélkül, illetve ellenkezésére. Molnár Lajos szerint hivatali ideje alatt azon a délutánon szórakozott a legjobban, amikor a patikaliberalizációt tartalmazó törvény előkészítése idején nagygyűlést tartott a szakma. Az exminiszter szerint a jelen lévők többsége nem is patikus volt, hanem azok munkatársai, ismerősei, s akkor kezdtek fütyülésbe, kiabálásba, amikor az általa botrányosan színes egyéniségnek nevezett kamarai elnök asszony meglengette kis zászlóját.

Mint írja: zavarkeltésként egy váratlan pillanatban ő is kipróbálta a zászlólengetést, s nem maradt el a kiabálás sem. Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerészi Kamara volt elnöke szerint viszont inkább miniszterségének egyik legkínosabb eseménye lehetett az a délután. Mint mondta: Molnár az Eu irányelveivel és gyakorlatával próbálta igazolni tervezett döntéseit, de azokat azonnal megcáfolta az unió jelen lévő tisztviselője. A volt miniszter szerinte is sok mindenre rosszul emlékszik.

Kökény Mihály, az MSZP szakpolitikusa úgy fogalmazott: túl sok az indulat a róluk szóló részekben is, miközben - állítja - tény, hogy Molnár Lajos sok kompromisszumot kötött saját pártjában és az MSZP-ben.
- Vannak tárgyi tévedések is a könyvben - tette hozzá.

Például, hogy az egészségbiztosító főigazgatóját, Matejka Zsuzsát nem Csehák Judit minisztersége alatt rúgták ki. Csehák távozása után még jó ideig posztján maradt.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél